Notícia

La manifestació contra la sentència es converteix en un acte independentista per a la història

Centenars de milers de persones omplen el centre de Barcelona i traslladen als partits catalans la voluntat d'avançar cap a la sobirania de Catalunya · Les banderes estelades i els crits d'independència predominen a la marxa, liderada pel lema 'Som una nació. Nosaltres decidim' · Polítics i analistes assenyalen que la mobilització marca un abans i un després.

El sobiranisme català ha fet una passa històrica aquest dissabte a Barcelona, amb l'escenificació d'una multitudinària manifestació en contra de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, una mobilització de més d'un milió de persones que s'ha convertit en un clam a favor de la independència.

Sota el lema 'Som una nació. Nosaltres decidim', Òmnium Cultural -l'entitat organitzadora-, ha comptat amb l'adhesió de més de 1.700 entitats de Catalunya i els Països Catalans, la majoria de partits del Parlament -PSC, CiU, ERC, i ICV-EUiA-, així com també la CUP, Reagrupament, i els principals sindicats del país. Tots els suports van contribuir a fer de la manifestació un dels actes de reivindicació nacional per a ser incorporats a l'imaginari col·lectiu català.

Els partits parlen d'unitat

La resposta positiva dels ciutadans a la crida, i el to obertament independentista que va adoptar la mobilització, porten a parlar de possible nou escenari a l'arena política catalana. Després de la ressaca, aquest dilluns els partits catalans han començat a donar la seva visió de quin és el camí que cal prendre ara. Amb més o menys vehemència, els partits del Parlament que van impulsar el procés estatutari l'any 2005 parlen de "d'unitat" o "front comú". Com a mínim CiU, des de l'oposició, i ERC i ICV, des del Govern, volen fer força conjuntament tant al Parlament com al Congrés dels Diputats espanyol. Volen escenificar així a les institucions el que aquest dissabte s'ha volgut mostrar als carrers: que Catalunya vol i té el dret de decidir sobre el seu futur.

En aquesta cerca de la unitat, emmarcada pràcticament a la precampanya electoral catalana, el PSC és més reticent i vol limitar l'efecte al Parlament de Catalunya. No en va, a Madrid el PSC comparteix grup parlamentari amb el PSOE, i un gest contundent al Congrés podria posar en dificultats l'entesa entre els dos partits.

Pel que fa als objectius fixats per les formacions, les prioritats són obertament divergents. El PSC creu que cal lluitar per aconseguir un "Estatut complet, tal i com el va votar el poble de Catalunya". Per fer-ho, un cop el Constitucional ja ha dictat sentència, només podria buscar-se el camí, de final imprevisible, de la negociació política amb el Govern espanyol. Potser en aquest sentit, la setmana que ve els presidents català i espanyol, José Montilla i José Luis Rodríguez Zapatero, es trobaran en la primera reunió d'ençà de la crisi de l'Estatut.

L'altra opció -més complicada encara que la via de la negociació- seria reformar la Constitució espanyola per fer-hi cabre l'Estatut aprovat en referèndum l'any 2006, i és aquesta l'opció preferida pels ecosocialistes, segons que ha explicat un dels seus dirigents, Joan Saura.

En canvi ERC, partidària també de l'acord entre partits, ha puntualitzat que cal "no deixar en mans de les forces autonomistes el futur de Catalunya". Això sí, Joan Puigcercós, líder republicà, ha dit que el partit farà front comú "per defensar la dignitat del poble de Catalunya".

CiU, per la seva banda, està a favor de trobar "el denominador comú del catalanisme", i ja ha apuntat els aspectes en els quals podria haver-hi acord: el concepte de nació, la llengua catalana, els recursos econòmics i la cultura i les institucions del país. Alhora, però, la principal formació de l'oposició ha posat en dubte que el PSC tingui "les mans lliures" a Madrid, en referència a les relacions del partit de Montilla amb el PSOE.

Imatges: Dos moments de la manifestació, a la capçalera (Flickr - Saül Gordillo), i en una vista aèria (Twitter - dgperis).

Més informació:

Recull de notícies sobre la manifestació:

Recull de reaccions als mitjans internacionals, pel col·lectiu Emma (aquí i també aquí).