Notícia

La policia nord-irlandesa responsabilitza el Govern de l'augment de la violència

Les marxes orangistes del 12 de juliol alimenten les accions de grups republicans dissidents als carrers de Belfast · Quatre policies han estat hospitalitzats i, hi ha hagut ferits per bales de goma · El Sinn Féin acusa l'IRA Continuïtat dels aldarulls i demana a l'Orde d'Orange que deixi de desfilar pels barris catòlics.

Un any més les marxes orangistes, en què els lleialistes a la Corona britànica es manifesten pels carrers de Belfast i altres ciutats d'Irlanda del Nord, han anat acompanyades de disturbis entre la policia i militants republicans que volen evitar que les desfilades passin pels barris catòlics. Com a conseqüència, diversos membres de la policia d'Irlanda del Nord i també alguns militants han resultat ferits en dues jornades de violència.

Un dels responsables de la policia d'Irlanda del Nord (PSNI), Alistar Finlay, ha dirigit paraules molt dures contra el Govern de coalició Sinn Féin-DUP, al que ha acusat de no actuar de manera "unida ni amb un lideratge estratègic", i s'ha preguntat si el primer ministre Peter Robinson (DUP) i el viceprimer ministre Martin McGuinness (SF) "tenen un pla per afrontar aquestes qüestions per quan tornin a succeir, enlloc d'esperar que inevitablement tornin l'any vinent i sigui la policia que faci de barrera humana, intentant mantenir la pau i millorar les relacions [entre comunitats]".

El cert és que les desfilades que convoca l'Orde d'Orange cada 12 de juliol acostumen a ser sinònim d'enfrontaments violents. Per a la comunitat lleialista, que celebra la victòria del rei protestant Guillem d'Orange contra el catòlic Jaume II, l'any 1690, es tracta d'una demostració de força i afirmació davant la comunitat republicana d'Irlanda del Nord. Enguany han desfilat a divuit punts diferents arreu del nord, i a Belfast les marxes han passat per tres àrees catòliques, encenent així els ànims d'alguns grups republicans.

El Sinn Féin ha condemnat els disturbis, així com també ha criticat la utilització de bales de goma per part de la policia. Els republicans han fet una crida a l'Orde d'Orange perquè "consideri seriosament si vol que any rere any s'associïn aquests titulars amb les seves marxes", i han dit que "ja és hora que les ordes lleialistes dialoguin amb els residents per resoldre els problemes".

En una línia similar s'ha expressat un diputat de l'SDLP, qui ha considerat que "la Parades Commission [l'òrgan governamental regulador de les marxes] s'han equivocat permetent una desfilada que tan clarament no vol la gent, pacífica i complidora amb la llei, que viu en aquesta àrea". També ha condemnat els fets.

Les darreres xifres parlen de 82 policies ferits en només dues nits de disturbis, l'11 i 12 de juliol. Els principals disturbis han estat a Belfast i Derry. La policia ha respost amb bales de goma i canons d'aigua als llançaments de còctels molotov, pedres, totxos i en algun cas, trets d'escopeta.

Imatges: Martin McGuinness (Sinn Féin) i Peter Robinson (DUP).

Més informació: