Notícia

S'acaba sense avanços la cinquena ronda de converses entre el Marroc i el Polisario

"Cada una de les parts continua rebutjant les propostes de l'altra com a base única de les futures negociacions", apunta l'enviat especial de l'ONU per al Sàhara Occidental · L'exemple del Sudan del Sud anima el Polisario a reclamar amb més força un referèndum emparat per la comunitat internacional

El govern del Marroc i el Front Polisario han celebrat aquest cap de setmana una cinquena ronda de converses informals sota els auspicis de l'ONU per debatre sobre el futur del Sàhara Occidental i, un cop més, han estat incapaços d'acostar les respectives posicions. L'enviat especial de l'ONU per al Sàhara Occidental (MINURSO, en anglès), Christopher Ross, ja ha anunciat que iniciarà una sisena ronda al març, per bé que ja va admetre que "cada una de les parts continua rebutjant les propostes de l'altra com a base única de les futures negociacions".

El govern marroquí insisteix en què la seva proposta d'autonomia és l'única sortida possible al conflicte, mentre que el Polisario defensa la via empresa pel Sudan del Sud i proposa la celebració d'un referèndum d'independència, defensat també per l'ONU des de 1991. El Polisario, així mateix, alerta constantment que el govern espanyol veu cada cop amb més bons ulls la sortida autonòmica proposada per Rabat. Algèria i Mauritània, que assisteixen a les converses en qualitat d'observadors, també són incapaços de proposar cap altra sortida que desencalli la situació.

Uns i altres donen la raó a Ross quan diu que s'han de trobar "enfocaments innovadors per a crear una nova dinàmica", però a la pràctica Rabat es nega a reconèixer el dret a decidir dels sahrauins, tot i que la comunitat internacional així ho empara. L'Assemblea General de l'ONU, de fet, va aprovar fa un mes una nova resolució sobre el conflicte en què hi defensava "el dret inalienable de tots els pobles a la lliure determinació i la independència".

El Marroc i el Polisario van mantenir entre el 2007 i el 2008 fins a quatre reunions oficials per mirar de resoldre el conflicte. Com que no s'avançava, l'ONU va optar a partir de l'agost del 2009 per la fórmula actual de converses informals, però el resultat continua sent igualment infructuós.

Ambient distès

Tot i el violent desmantellament del camp dels sahrauís als afores d'Al-Aaiun per part del govern marroquí el novembre de l'any passat, que es va saldar amb la mort de diverses persones, tant l'ONU com les dues parts en conflicte asseguren que les trobades tenen lloc en "una atmòsfera de compromís seriós, franquesa i respecte mutu".

 

Més informació: