Notícia

Una presa hidroelèctrica a Etiòpia amenaça 300.000 indígenes del riu Omo

Les inundacions periòdiques que permeten la supervivència alimentària a la vall del riu desapareixeran si l'obra s'arriba a completar · La zona sud de la regió està declarada Patrimoni de la Humanitat · Les pressions han aconseguit que el Banc Europeu no financiï el projecte

Més de 300.000 persones que pertanyen a vuit pobles indígenes de la vall del riu Omo, a Etiòpia, estan amenaçades des de 2006 per una macropresa elèctrica (Gibe 3) que s'està construint a l'entorn del riu, finançat amb capital xinès, estatunidenc i italià. El projecte ha rebut una forta oposició dels pobladors de la zona i de més de 400 organitzacions d'arreu del món que, durant el Dia Mundial de l'Aigua, van entregar peticions per tal que s'aturessin les obres.

Gibe 3 constitueix la tercera part d'un projecte que consta de dues preses més al nord del riu, ja construïdes i amb una capacitat total de més de 2.500 megawatts d'electricitat i que segons el govern d'Etiòpia servirà per generar tota l'electricitat que el país necessita i per poder-ne exportar.

Problemes i greus irregularitats

La zona sud del riu Omo i el llac Turkana estan declarats Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, pel seu valor arqueològic, geològic i natural. Els diversos pobles originaris que hi habiten (com els bodi, els kwegu, els kara o els nyangatom) són pescadors, caçadors i cultivadors i fa milers d'anys que mantenen la seva cultura ancestral al voltant del seu element més important, el riu Omo. En el transcurs dels anys han desenvolupat complexes pràctiques socioeconòmiques i ecològiques adaptades al clima àrid de la regió i basades en la crescuda anual del riu, que permet la supervivència alimentària dels seus habitants. Amb el projecte de la presa, les crescudes del riu s'eliminarien dràsticament, cosa que posaria en perill la forma de vida d'aquests pobles. A més, segons denuncia l'associació africana Amics del Llac Tarkana, el projecte s'ha vist envoltat de greus deficiències que "violen la legislació d'Etiòpia", ja que no va haver-hi una licitació pública per adjudicar el contracte, ni un informe d'impacte ambiental i social, ni s'ha consultat les poblacions indígenes.

Manifestacions arreu

Les protestes i la solidaritat amb els indígenes de la zona van començar en el moment que es va conèixer el projecte. Entitats ecologistes d'arreu del món i associacions per a la defensa dels pobles indígenes, juntament amb els habitants del riu Omo, van iniciar la denúncia, que fins i tot va aconseguir que el Banc Europeu d'Inversions i el Banc Africà de Desenvolupament no financessin la presa. Dins d'Etiòpia i Kenya també hi ha hagut diverses mobilitzacions els darrers anys, incloent-hi activitat armada. El 22 de març hi va haver una manifestació als carrers de Nairobi (ja que el riu es troba a la frontera amb Kenya), que va acabar davant l'ambaixada xinesa. Els manifestants van demanar que es retiri el capital asiàtic per finançar la presa.

(A la fotografia: un tram del riu Omo, a Etiòpia. / Imatge: Marc Veraart)

Més informació: