Notícia

L'independentisme de Mombasa apuja el to davant del govern kenyà

L'il·legalitzat Consell Republicà de Mombasa (MRC) crida la població de la província de la Costa a boicotar les eleccions presidencials de Kenya de 2013, critica la discriminació del territori i en reivindica la independència · Un informe admet que l'MRC compta amb molt de suport popular · El govern de Kenya es nega a negociar amb els independentistes · L'Estat kenyà tem que l'organització estigui infiltrada per extremistes islàmics i que tingui el suport del Sudan i de països del Pròxim Orient

A poc més de mig any per a les eleccions presidencials, l'Estat kenyà ha de fer front a les creixents activitats del Consell Republicà de Mombasa (MRC, per les seves sigles en anglès), una organització que reivindica la independència de la costa de Kenya. L'MRC, il·legalitzat el 2010, està duent a terme manifestacions a la zona costanera durant aquest any i ara mateix intenta convèncer els seus residents perquè boicotin les eleccions presidencials que aquest país africà ha de celebrar el març de l'any vinent.

El discurs de l'MRC es fonamenta en la denúncia de la discriminació a què, segons els líders de l'organització, Kenya sotmet la població del territori costaner. Segons aquest fil argumental, els kenyans de l'interior s'han aprofitat de la pobresa dels costaners per comprar bona part de les terres i per posseir la major part dels recursos econòmics. A més, l'MRC critica que, des de la independència el 1963, Kenya s'ha governat com un estat centralitzat que no ha respectat les diferències polítiques entre l'interior i la costa, que daten de l'època del sultanat de Zanzíbar (segle XIX) i que es van mantenir durant l'època colonial britànica.

La província de la Costa ocupa tota la sortida al mar que té Kenya. Per tant, s'hi troben tots els centres turístics kenyans de l'oceà Índic i tots els ports del país, entre els quals destaquen el de Mombasa (on acaba un important corredor de transports que comença a Uganda) i el de Lamu (on s'estan construint infraestructures per refinar i exportar el petroli provinent del Sudan del Sud). És una província, doncs, d'importància cabdal per a l'economia kenyana.

Un informe admet que l'MRC té suport a la zona

Un complet informe elaborat in situ per Paul Goldsmith, amb finançament de l'Agència dels Estats Units per al Desenvolupament Internacional (USAID), admet que l'MRC gaudeix d'un suport generalitzat a la regió de Mombasa, especialment entre la població més jove. És més, l'estudi assegura que el moviment està forjant una "unitat sense precedents" entre les diverses poblacions costaneres, entre els quals s'inclouen parlants de suahili, àrab i de diverses llengües bantus, els mijikendes. Exceptuant la regió de majoria somali, la província de la Costa és la que concentra una major proporció de musulmans a Kenya, cosa que contrasta amb la resta del país, molt majoritàriament catòlic.

A Kenya es miren amb moltes reserves l'MRC. El govern argumenta que la nova Constitució aprovada el 2010 preveu una certa descentralització i que, per tant, les peticions del grup no tenen sentit. El president de Kenya, Mwai Kibaki, es nega a negociar res amb l'MRC. Des de l'òptica de Nairobi, l'Estat kenyà no es pot asseure a la taula amb una organització il·legal i que, en demanar la independència de la regió de Mombasa, atempta contra la pròpia Constitució de Kenya.

Qüestions de seguretat i de política internacional

Més enllà dels arguments legals, la qüestió també té importants implicacions en la política internacional de la regió i en la seguretat de l'Estat kenyà. Les forces de seguretat kenyanes segueixen molt de prop les activitats de l'MRC. Durant els darrers mesos n'ha detingut diversos membres i aquest mes de juliol s'ha intensificat la presència policial a Kwale (just al sud de Mombasa) davant de les activitats de l'organització al territori.

Fonts kenyanes han explicat a Reuters que, de fet, una de les grans preocupacions de Nairobi és el fet que l'MRC pugui estar infiltrat per extremistes d'Al-Shabaab, l'organització armada islamista que controla bona part del sud de Somàlia, el país veí al nord de Kenya. L'MRC nega que tingui cap mena d'agenda violenta i assegura que vol construir un país per a tots els costaners, professin la religió que professin.

A això cal afegir la qüestió del context regional. Durant anys, Kenya va donar suport als rebels sud-sudanesos que combatien contra el Sudan, una guerra que va acabar desembocant en la independència del Sudan del Sud l'any passat. L'exèrcit kenyà també s'ha implicat en la guerra de Somàlia, oficialment per combatre els islamistes d'Al-Shabaab. Fa poques setmanes, Michael Gichangi, director general de l'agència d'intel·ligència kenyana, va dir públicament que hi havia potències estrangeres mirant de desestabilitzar Kenya amenaçant-ne la integritat territorial. Fonts de la mateixa agència citades pel diari sud-africà Mail & Guardianvan ser més precises: aquestes potències estrangeres serien diversos estats productors de petroli del Pròxim Orient i també el Sudan, que s'estaria venjant del suport kenyà al Sudan del Sud.