Notícia

El PP, cap a una limitació encara més gran dels drets lingüístics dels parlants de català i aragonès

El govern aragonès esmenarà una llei per “evitar la imposició” de les llengües pròpies d'Aragó · La Chunta Aragonesista diu que el canvi donarà un “cop mortal” al català i a l'aragonès · Les organitzacions cíviques de la Franja demanen un estatus oficial per a ambdós idiomes i el seu ús al sistema educatiu

El català i l'aragonès perdran el reconeixement oficial que havien aconseguit el 2009. El govern aragonès, liderat pel Partit Popular (PP), va anunciar ahir que l'actual Llei de llengües serà esmenada per tal "d'evitar qualsevol tipus d'imposició" de l'aragonès i el català. Encara més: la nova llei fins i tot eliminarà el nom "català" per a la llengua parlada a la Franja i el substituirà amb la denominació acientífica de "llengua aragonesa pròpia de l'àrea oriental de la comunitat".

La consellera d'Educació, Universitat, Cultura i Esport del govern d'Aragó, Dolores Serrat, va dir ahir que les administracions no tindran cap obligació de contestar els ciutadans que usin el català o l'aragonès en aquestes llengües. La nova norma també preveu crear una acadèmica única per a totes les anomenades "modalitats lingüístiques" d'Aragó, cosa que a la pràctica significa que s'obre la porta a negar que l'aragonès i el català són llengües. Això contradiu la comunitat científica.

Crítiques dels nacionalistes aragonesos

Nieves Ibeas, portaveu principal partit del nacionalisme aragonès, la Chunta Aragonesista, va dir ahir que el canvi legal suposarà un "cop mortal" per a les dues llengües en "atomitzar-les". Ibeas va negar que la norma actual imposi res a ningú, i va acusar el PP de "tenir por a reconèixer la realitat trilingüe aragonesa".

Les organitzacions de la Franja demanen la fi de la discriminació

Les organitzacions culturals a favor del català a la Franja (agrupades a la Iniciativa Cultural de la Franja) van reaccionar a l'anunci dient que el català i l'aragonès haurien de ser reconeguts oficialment a les lleis aragoneses i que s'haurien d'incloure als currículums escolars. Fins ara, l'aprenentatge de les dues llengües només és voluntari.

Les associacions van afegir que l'anunci els "preocupa profundament" donat que el català pateix una "fragilitat excessiva" i que està vivint un procés de substitució lingüística entre les generacions més joves de la Franja.

El català té 42.000 parlants a la Franja, mentre que l'aragonès en té 25.000 (i només 13.000 són parlants inicials) arreu d'Aragó, segons dades del bloc del sociolingüista Natxo Sorolla.

Més informació: