Notícia

Lleuger avantatge del PQ a la recta final de la campanya electoral del Quebec

Autonomistes i liberals aspiren a avançar els sobiranistes en l'últim sospir · El sistema electoral quebequès situa el PQ fregant la majoria absoluta en escons, amb només el 34% dels vots · El partit de Marois vol convocar un nou referèndum d'independència, però les dues altres grans forces quebequeses s'hi oposen · L'independentisme alternatiu de Quebec Solidari, amb tendència a consolidar-se

Fins a tres partits estan en posició de guanyar les eleccions a l'Assemblea Nacional del Quebec, que se celebren la setmana vinent, dimarts dia 4. L'avantatge momentani és per als sobiranistes del Partit Quebequès (PQ), que les tres enquestes més recents situen entre el 33 i el 34% de la intenció de vot. Però molt a prop d'ells es troben els autonomistes de la Coalició Avenir Quebec (CAQ), en un marge del 25 al 28% del vot. I pràcticament en empat tècnic, el Partit Liberal del Quebec (PLQ, partidari de l'statu quo) es troba en una intenció de vot d'entre el 26 i el 28%.

Si aquests resultats es confirmen, és probable que cap de les tres forces assoleixi la majoria absoluta: a la història del Quebec, ningú no l'ha aconseguida amb menys del 38% dels vots. És probable, però no segur, donat que el sistema electoral quebequès acostuma a generar importants desviacions entre el percentatge de vot i el d'escons. De fet, l'enquesta més recent de totes tres, publicada pel diari Globe and Mail (que calcula per al PQ una intenció de vot del 34%), diu que els sobiranistes podrien sumar la majoria absoluta mercès a la seva fortalesa a les circumscripcions fora dels dos grans nuclis urbans: Montreal i Ciutat de Quebec.

D'acord amb aquests càlculs, el PQ seria el partit encarregat de formar govern (en minoria o amb una majoria absoluta molt estreta). En la qüestió de la sobirania, el partit que lidera Pauline Marois no podrà dur a terme un dels punts estrella del seu programa electoral, la convocatòria d'un tercer referèndum sobre la independència del Quebec, si no disposa de majoria absoluta. I és que ni liberals ni autonomistes hi estan d'acord. La CAQ, en concret, diu que demanarà una "autonomia incrementada al si de la federació canadenca" i es compromet a reforçar el rol de la llengua francesa a la societat quebequesa.

Unes altres dues veus sobiranistes cerquen l'escó

Si bé el PQ, el PLQ i la CAQ són les úniques tres forces que ara mateix poden aspirar a guanyar els comicis, cal recordar que hi ha uns altres dos partits a qui les enquestes donen opcions fermes d'obtenir un escó a l'Assemblea Nacional. La primera d'elles és Quebec Solidari (QS, sobiranista d'esquerres), que vol renovar l'escó que el seu líder, Amir Khadir, va aconseguir fa quatre anys a la circumscripció de Mercier. Els càlculs del sondeig del Globe and Mail apunten que Khadir conservarà l'escó i que el partit en podria sumar un segon. Això va en línia amb el previsible augment del percentatge de vot, que fa quatre anys va ser del 3,8% i ara podria apropar-se al 7%.

L'altra força que podria aconseguir representació és la independentista Opció Nacional (ON), format per Jean-Marie Aussant, un diputat escindit del PQ. Aussant es disputa l'escó de Nicolet-Bécancour amb el candidat dels autonomistes de la CAQ, i un sondeig diu que la diferència és de menys de tres punts percentuals en contra del candidat independentista.

Per últim, cap enquesta dóna possibilitats al Partit Verd, que centra les seves escasses esperances en la candidatura del seu líder, Claude Sabourin, a Notre-Dâme-de-Grace, un bastió dels liberals.

Més informació: