CatalàEnglish Mapa web Anar a l'inici

divendres, 9.10.2015

Els defensors del gallec sortiran diumenge als carrers de Santiago contra el decret de plurilingüisme de la Xunta

24/01/2013

BREUS. La plataforma Queremos Galego recorda que diverses sentències judicials declaren "il·legals" els "principals pilars" de la norma

La plataforma Queremos Galego preveu una assistència massiva a la manifestació en defensa de la llengua gallega que, aquest diumenge, recorrerà els carrers de la capital de Galícia, Santiago. Els manifestants denunciaran la política del govern gallec, que, segons la seva opinió, atempta contra l'ús del gallec al sistema educatiu, i que està continguda en el decret de plurilingüisme de la Xunta.

En el manifest que la plataforma ha publicat, es recorda que diverses sentències del Tribunal Superior de Justícia de Galícia afirmen que "els principals pilars" sobre els quals es basa el decret són "il·legals". El manifest es refereix al fet que el Tribunal hagi negat que s'hagi preguntar als pares sobre la llengua dels infants per tal d'establir l'idioma de l'ensenyament en l'etapa infantil, i també ha tombat la possibilitat que els alumnes parlin a classe en la llengua que vulguin independentment de l'idioma en què s'estigui impartint la matèria.

La plataforma reclama que s'aprovi una nova norma que fixi un mínim del 50% de presència del gallec a primària, secundària i batxillerat, i també a l'educació infantil en aquells entorns on el castellà sigui la llengua predominant (bàsicament, àrees urbanes).

Galícia/Galicia o Galiza

Dades generals
Població: 2.771.341 h. (2007)
Superfície: 29.574 km2
Institucions: Xunta de Galícia
Ciutats importants: Santiago de Compostela, Vigo, A Coruña
Administració estatal: Espanya
Llengua territorial: gallec
Llengua oficial: gallec i castellà
Data de la festa nacional: 25 de juliol
Cultura religiosa: cristiana catòlica

Nationalia 2007-2015. Projecte impulsat pel CIEMEN, sota llicència Creative Commons Creative Commons License
 rss logo