Notícia

Milers d'hongaresos es manifesten per l'autonomia del País Székely a Romania

El Consell Nacional Székely reclama la creació d'una regió d'àmplia majoria ètnica magiar aprofitant la reorganització administrativa de Romania · El primer ministre romanès crida a "les negociacions" i enalteix la posició del principal partit hongarès de Transsilvània, que no va participar en les mobilitzacions autonomistes

Diversos milers d'hongaresos de Transsilvània es van manifestar diumenge a Târgu Mures per reivindicar l'autonomia del País Székely, un territori d'uns 13.000 quilòmetres quadrats i 800.000 habitants situada al centre de Romania. El Consell Nacional Székely, una de les organitzacions que van cridar a la manifestació, considera que Bucarest hauria d'aprofitar la reorganització administrativa que vol fer a Romania per definir oficialment una regió székely on hi hagi una clara majoria ètnica hongaresa que gaudeixi de l'autonomia territorial.

La manifestació de Târgu Mures també tenia el suport d'un dels partits de la comunitat hongaresa de Romania, el Partit Popular dels Hongaresos de Transsilvània (PPMT, sigles romaneses) i del Consell Nacional dels Hongaresos de Transsilvània, el president del qual, László Tokés, va dir que l'autonomia podria servir per a "guarir les ferides" del Tractat de Trianon. Aquest tractat, imposat a Hongria a la fi de la Primera Guerra Mundial, va suposar l'annexió de Transsilvània per part de Romania.

Els autonomistes temen que el País Székely quedi integrat en una gran regió de majoria ètnica romanesa un cop Bucarest es decideixi a reoganitzar administrativament el país. El Consell Nacional Székely rebutja qualsevol límit territorial de la regió székely que no doni una àmplia majoria als hongaresos, com explica al seu lloc web.

El primer ministre romanès diu que no aconseguiran res "per la força"

Davant de la reivindicació dels autonomistes, el primer ministre de Romania, Victor Ponta, va dir que no aconseguiran res "per la força" sinó a través "de les negociacions", segons el cita Romania TV. Ponta va celebrar la decisió del principal partit honagarès de Romania, la Unió Democràtica dels Hongaresos a Romania (UDMR, sigles romaneses) de no participar en els actes autonomistes de diumenge. Ponta manté un acord de cooperació amb l'UDMR, i fins i tot va plantejar la possibilitat que el partit hongarès entrés al govern de Romania després de les eleccions legislatives de l'any passat. L'UDMR, finalment, no va entrar a l'executiu.

Per a Bucarest, les relacions són més fàcils amb l'UDMR que no pas amb el PPMT o amb el Consell Naconal Székely. L'UDMR, tradicionalment, ha mantingut unes reivindicacions més moderades que no pas les dels altres partits i organitzacions hongareses de Transsilànvia, i s'ha centrat força a assolir una autonomia cultural -no territorial- per a la comunitat magiar.

Des de la fi del règim comunista, els successius governs romanesos s'han negat a donar una autonomia territorial específica per al País Székely. Bucarest sempre ha defensat que qualsevol descentralització de Romania havia de respectar tres principis: un, que la Constitució defineix Romania com un "estat unitari", dos, que no es poden crear autonomies de base ètnica, i tres, que qualsevol avanç en la descentralització havia de ser implementat arreu del país, i no només en una zona concreta.

Més informació: