Notícia

Els independentistes pressionen per convocar un referèndum d'independència al Vènet aquest octubre

Es comença a debatre una proposta de llei sobre la convocatòria d'un vot consultiu sobre la constitució d'una "república independent i sobirana" · La iniciativa es podria resoldre abans de final de mes · El president Zaia diu que hi votarà a favor, però alhora defensa un "federalisme de geometria variable"

Els consellers del Vènet analitzen aquests dies una proposta de llei regional per tal que el president d'aquest territori, Luca Zaia, convoqui un referèndum consultiu sobre la independència el proper 6 d'octubre. El projecte de llei, presentat el 2 d'abril pel conseller Stefano Valdegamberi (Futur Popular), propugna la convocatòria de la consulta amb la pregunta següent: "Vol que el Vènet esdevingui una república independent i sobirana? Sí o no?".

La proposta de Valdegamberi (que té el suport de diversos consellers de la Lliga Nord) parteix d'una iniciativa del partit extraparlamentari Independència Vèneta, que l'any passat va recollir 20.000 signatures per tal de demanar la convocatòria d'un referèndum d'independència.

És la Comissió Conciliar Primera qui està tractant el tema aquesta setmana. El Corriere del Venetopublica avui que la proposta de Valdegamberi ja ha aconseguit el mínim requerit de signatures de consellers perquè es convoqui una sessió extraordinària del Consell Regional del Vènet que decideixi si cal convocar la consulta. Una sessió que s'hauria de celebrar el dia 27 d'aquest mateix mes, segons publica al seu web Independència Vèneta.

El president del Vènet, Luca Zaia (Lliga Vèneta-Lliga Nord), declarava dimarts que, en cas que es presenti una proposta de llei per convocar el referèndum, ell hi votaria a favor.

Una estratègia de pressió?

Mancarà veure fins a on volen avançar Zaia i la Lliga Nord per la via independentista. En primer lloc, cal puntualitzar que el referèndum seria consultiu. A Independència Vèneta argumenten que un vot clar a favor de la secessió seria un mandat democràtic que no podria ser ignorat. Però no està gens clar que la votació s'acabi fent.

De fet, el mateix Zaia va ordenar fa uns mesos la constitució d'un grup de juristes per tal que aclarissin si, legalment, el Vènet té el dret de convocar una consulta així. I ho va fer després que el Consell Regional li donés el mandat per a convocar una consulta d'autodeterminació, sempre i quan aquesta fos legal. El president vènet deia l'any passat que no hi havia "suport jurídic" per a dur a terme la secessió.

També convé tenir present que, al final de l'any passat, Zaia va presentar una proposta de reforma territorial a Itàlia. El president vènet propugnava llavors un "federalisme de geometria variable" que fos una alternativa a la via secessionista. La proposta de Zaia incloïa la transferència de competències de Roma a Venècia i la introducció de límits al dèficit fiscal que pateix el Vènet. I, fins ara, Zaia no s'ha pas desdit de la via federal.