Notícia

Milers de kurds es concentren contra la construcció d'un mur a la frontera entre Turquia i Síria

L'estructura deixaria una ciutat transfronterera encara més dividida · Ankara diu que només pretén augmentar la seguretat i evitar morts als camps de mines · Les forces kurdes interpreten que Turquia vol allunyar el Kurdistan del Nord del Kurdistan Occidental

Una concentració multitudinària de kurds (desenes de milers, segons Firat News) va protestar ahir a la ciutat de Nisêbîn (Nusaybin, en turc) contra els plans del govern turc de construir un mur que separi dos quilòmetres i mig de la frontera entre Turquia i Síria. La construcció del mur separaria Nisêbîn de la ciutat de Qamislo, al costat sirià de la frontera. Totes dues ciutats són, de fet, un mateix contínuum urbà, i el mur separaria famílies que tenen membres als dos costats de la ratlla. La concentració es va poder fer, però la policia turca la va acabar dispersant amb gasos lacrimògens.

La protesta kurda estava convocada pel Partit de la Pau i la Democràcia (BDP) i pel Partit Democràtic del Poble (HDP). L'alcaldessa de Nisêbîn, la kurda Ayse Gökkan, ha estat els darrers nou dies fent una vaga de fam per tal de protestar contra els plans turcs i també per denunciar l'existència de mines al llarg de la frontera.

L'argument del ministeri de l'Interior turc és que el mur és necessari, precisament, per a evitar les morts de les persones (immigrants i contrabandistes, entre d'altres) que intenten travessar la ratlla i a les quals els pot esclatar una mina. El mur, segons la versió del govern, serviria per a augmentar la seguretat a la zona.

Del costat kurd, però, s'interpreta que el mur és una nova estratègia d'Ankara per tal de separar el Kurdistan del Nord (Turquia) del Kurdistan Occidental (Síria). Segons aquesta visió, el govern turc voldria evitar els contactes entre ambdues zones kurdes i posar una barrera entre el seu territori i el del Kurdistan Occidental, on els kurds han constituït una regió autònoma des de l'inici de la guerra civil de Síria.

Bona part de la ciutat de Qamislo es troba sota el control de les YPG, una milícia fundada pel Consell Nacional Kurd (KNC) i pel Partit de la Unió Democràtica (PYD), una formació kurda que manté vincles estrets amb el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK). El partit reclama el reconeixement de l'autonomia del Kurdistan dins de Síria i la igualtat de drets.