Notícia

El Partit Quebequès avança les eleccions a la recerca de la majoria absoluta

La formació sobiranista vol avançar progressivament cap a la sobirania: la sanitat, un dels primers objectius · Les darreres enquestes apunten cap a la majoria absoluta del PQ · La primera ministra Pauline Marois repetirà com a candidata pequista

Els rumors sobre un avançament electoral al Quebec havien estat insistents des de feia mesos, i avui s'han concretat. La primera ministra del Quebec, Pauline Marois (imatge), ha anunciat avui dimecres la convocatòria d'eleccions per a renovar els 125 diputats de l'Assemblea Nacional el proper 7 d'abril.

Marois, de l'independentista Partit Quebequès (PQ), governa en minoria des de 2012, quan va guanyar les eleccions amb el 32% dels vots i 54 escons. L'oposició en suma 71, de manera que Marois depèn del PLQ (50 escons) o de la Coalició Avenir Quebec (CAQ, 19 escons) per a poder formar majories. Els pequistes volen aplicar un programa d'avançament progressiu cap a la sobirania -sense passar necessàriament per un nou referèndum- i sent que, per a encetar aquest camí, necessita una majoria sòlida que ara no té.

Un dels aspectes en què el partit vol independitzar el Quebec del Canadà és la sanitat. Abans-d'ahir, el govern quebequès va presentar un informe sobre "les intervencions federals al sector de la sanitat i dels serveis socials de 2002 a 2013". La conclusió del report, va dir el ministre de Sanitat, Réjean Hébert, és que "la ingerència del govern federal ocasiona una ruptura en la fluïdesa dels serveis oferts" a la ciutadania quebequesa. L'estudi apunta, a més, que en el període estudiat, el govern canadenc ha deixat d'aportar 830 milions de dòlars canadencs (545 milions d'euros) que haurien correspost al Quebec en funció del seu pes demogràfic.

Bones perspectives electorals per al PQ

L'avançament electoral arriba precisament quan les enquestes del darrer mes apunten que el PQ aconseguiria entre el 35% i el 40% dels vots, cosa que gràcies al sistema electoral, probablement li atorgaria la majoria absoluta. Els liberals es mouen entre el 33% i el 35% dels suports, i els grans damnificats dels comicis seran els nacionalistes quebequesos autonomistes de la CAQ, que perdran al voltant de deu punts percentuals fins a quedar-se en el 16% o el 17% dels vots. Finalment, els independentistes socialistes de Quebec Solidari podrien millorar resultats i assolir entre el 7% i el 10% dels vots (fa dos anys en van aconseguir el 6%).

Una possible victòria del PQ no necessàriament ha de conduir a un tercer referèndum sobre la sobirania del Quebec, però també no es descarta. El mes passat, Marois avançava que el seu partit publicaria un "llibre blanc" sobre el futur del Quebec si tornava a guanyar les eleccions, cosa que podria ser l'antesala de la convocatòria del referèndum. Però també deia que no "empenyeria" els quebequesos a un referèndum sobre la sobirania. El record de les dues derrotes prèvies (1980 i 1995) pesa molt en el camp sobiranista: si es fa un nou referèndum, pensen al PQ, ha de ser per a guanyar-lo. Les darreres dades demoscòpiques sobre la qüestió (desembre de 2013) apunten a un resultat desfavorable per als independentistes: 44% de "sí" i 56% de "no".