Notícia

El Parlament d'Ucraïna promet un "estatus garantit" per al rus

Aprovat el Memoràndum de Pau i Enteniment, que advoca per una nova Constitució basada en la descentralització · El text no incorpora la demanda de federalitzar el país · Els líders secessionistes asseguren que les eleccions de diumenge no tindran lloc a Luhansk i Donetsk

El Parlament d'Ucraïna va aprovar ahir el Memoràndum de Pau i Enteniment, una declaració que marca directrius per a la sortida del conflicte al país. Més enllà de demanar la dissolució dels grups armats i de cridar a la unitat nacional i a la participació a les eleccions d'aquest diumenge, el text obre la porta a tornar a atorgar un estatus legal a la llengua russa, una de les peticions principals a l'est i el sud del país.

Així, el Memoràndum de Pau diu que el rus tindrà un "estatus garantit" en la nova Ucraïna que s'hauria de definir després dels comicis d'aquest diumenge. El text no arriba a confirmar cap estatus de cooficialitat per a l'idioma.

El 2012, i amb Víktor Ianukóvitx de president, el Parlament va aprovar una llei que permetia oficialitzar llengües diferents de l'ucraïnès a escala regional. Això va obrir la porta a l'ús oficial del rus a tot l'est i sud d'Ucraïna. Però enguany, el mateix Parlament, un cop Ianukóvitx havia estat enderrocat, va derogar la llei i va reinstaurar l'ucraïnès com a única llengua oficial.

Al mapa que acompanya aquest text (original d'Alex Tora) es pot veure el percentatge de població de cada província ucraïnesa que tenia el rus com a única llengua materna d'acord amb el cens de 2001.

Estructura de l'estat descentralitzada

El Memoràndum de Pau preveu que el Parlament d'Ucraïna iniciï una reforma constitucional basada en la descentralització i "l'equilibri" entre els governs nacional i locals. No s'especifica, però, quina fórmula concreta s'emprarà. No s'esmenta, per exemple, la possibilitat de federalitzar el país, com reclamen alguns sectors de l'est i també la Federació Russa.

El text aprovat ahir també preveu la creació d'una oficina anticorrupció i l'aprovació d'una Llei de referèndums locals.

Els secessionistes diuen que no hi haurà eleccions a Donetsk i Luhansk

Mentrestant, a l'est d'Ucraïna els líders de les autoproclamades repúbliques populars de Donetsk i Luhansk diuen que les eleccions presidencials no se celebraran en aquests dos territoris perquè, des dels referèndums del passat dia 11, els consideren dos estats independents. Diverses oficines electorals a Donetsk i Luhansk van ser ocupades per homes armats ahir, segons recull el Kyiv Post.