Notícia

Suècia reconeix l'Estat de Palestina "perquè compleix els criteris"

La ministra d'Afers Estrangers argumenta que l'Estat palestí té territori, població i govern · El país nòrdic esdevé el primer país de la UE a reconèixer Palestina sent membre del club comunitari · El govern israelià troba precipitat el pas d'Estocolm · Abbas diu que la decisió és "valenta i històrica"

Suècia s'ha convertit aquest matí en el primer país de la Unió Europea a reconèixer l'Estat de Palestina sent membre del club comunitari. Ho ha anunciat la ministra d'Afers Estrangers del país nòrdic, Margot Wallström. La decisió, ha dit Wallström, s'ha pres principalment perquè Palestina "compleix els criteris" requerits per la llei internacional per al reconeixement d'un estat. Wallström els ha citat: un territori, una població i un govern.

L'Estat de Palestina va ser proclamat per l'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OAP) a l'exili d'Alger el 1988. L'Assemblea General de les Nacions Unides el va reconèixer com a estat observador de l'ONU el 2012.

En un article al diari suec Dagens Nyheter, la ministra afegia que esperava que la decisió de Suècia "mostrés el camí per a d'altres", en referència a la resta de membres de la Unió Europea que encara no han reconegut l'Estat de Palestina. Wallström hi explicava que el reconeixement és "una contribució per a un futur millor a la regió", i que l'objectiu és donar suport als palestins moderats.

Uns altres quatre membres de la Unió -Polònia, Hongria, Romania i Bulgària- havien reconegut Palestina anteriorment. Però ho havien fet quan encara no formaven part de la UE -de fet, encara eren membres del bloc comunista. També ho havia fet Txecoslovàquia.

El govern de Suècia -format després de les eleccions parlamentàries del 14 de setembre- va anunciar fa poques setmanes la seva intenció de reconèixer Palestina. L'executiu està format per una coalició entre el Partit Socialdemòcrata i el Partit Verd, i està encapçalat per Stefan Löfven.

En declaracions de fa tres setmanes, el ministre d'Afers Estrangers israelià Avigdor Lieberman deia que la solució al conflicte només arribarà a partir de "negociacions directes" entre israelians i palestin. Lieberman afegia que el govern suec hauria "d'estudiar el tema en profunditat" abans de reconèixer l'Estat de Palestina.

El president palestí, Mahmud Abbas, ha dit avui que la decisió sueca és "valenta i històrica". Abbas ha afegit que els estats del món que encara no han reconegut el dret dels palestins "a un estat independent amb les fronteres de 1967 i Jerusalem Oriental com a capital" haurien de seguir l'exemple de Suècia.

(Imatge: Margot Wallström / fotografia: Norden.)