Notícia

Eleccions anticipades a Catalunya com a referèndum de facto sobre la independència, amb dubtes per resoldre

La votació es farà el 27 de setembre · CiU i ERC acorden construir estructures d'estat durant els propers mesos · Sense detalls sobre el "full de ruta" cap a l'Estat català, que Mas afirma que està "molt avançat" · ICV-EUiA i CUP no formen part de l'acord

Les eleccions plebiscitàries catalanes seran finalment el 27 de setembre, després que el president de la Generalitat i líder de CiU Artur Mas i el d'ERC, Oriol Junqueras, arribessin ahir a un acord entre ells i amb l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). Els dos partits diuen que volen aconseguir un "mandat democràtic" per  ala independència. De fet, d'acord amb el que va dir Mas l'any passat, una majoria absoluta de vots i escons dels partits independentistes constituiria aquest mandat cap a l'Estat català.

L'acord també inclou un compromís per a "impulsar i culminar les estructures d'estat" abans de les eleccions. Aquestes estructures inclouen una hisenda pròpia, una seguretat social pròpia i un servei diplomàtic independent de l'espanyol.

Dubtes i qüestions no precisades sobre temes clau

L'acord entre Mas i Junqueras ha costat dos mesos de fer-se, després que el 9 de novembre passat més de 2,3 milions de catalans participessin a la consulta no vinculant sobre la independència. Tot i el pacte, queden encara alguns aspectes cabdals per a aclarir-se, entre els quals els següents.

Com serà el "full de ruta". Probablement, aquest és l'aspecte central desconegut. Mas i Junqueras diuen que durant les darreres setmanes han estat avançant en la concreció d'un "full de ruta conjunt" cap a l'Estat català. Asseguren que les converses estan molt avançades, però no n'han donat més detalls. Queda per saber què passarà després del 27 de setembre si els partits independentistes tenen majoria absoluta. Miraran d'aconseguir, de nou, un acord amb Madrid per a un referèndum vinculant -tenint en compte que s'han de fer eleccions al Parlament espanyol com a molt tard el 20 de desembre? Declararan la independència sense acord amb Espanya? S'espera que CiU i ERC posin llum a aquestes qüestions durant els propers dies o setmanes. Avui, Junqueras deia que espera la independència per a 2016.

Quin serà el paper dels ajuntaments. Les eleccions municipals es fan aquest 25 de maig, i ahir Mas va dir que l'acord entre CiU i ERC es podia estendre a les corporacions locals que així ho volguessin a partir de juny. Això deixa entreveure que els dos partits esperen implicar el món local en el trànsit cap a l'Estat català, incloent-hi com a peces clau l'Ajuntament de Barcelona i les diputacions.

Quins altres partits es posaran d'acord amb CiU i ERC. Des de 2012 fins a 2014, ICV-EUiA i la CUP van estar d'acord amb les altres dues formacions en l'exercici de la sobirania. Però a l'acord actual, ICV i la CUP no hi són. La CUP ha insistit que volia les eleccions aquest març, i avui donarà a conèixer la seva posició sobre el nou escenari. A ICV, Dolors Camats ha dit que el pacte d'ahir tan sols refà les relacions entre CiU i ERC, però no pas la "unitat" general dels sobiranistes.

Quines seran les conseqüències per a CiU. D'un costat, les enquestes apunten que CiU podria perdre entre 10 i 20 dels 50 escons que té ara. Però un Mas liderant l'avanç de Catalunya cap a la independència podria permetre a CiU recuperar terreny. No queda clar si CiU es presentarà amb aquestes sigles o es forjarà una nova identitat al voltant de la figura de Mas i amb independents. De l'altre, el secretari general d'UDC, Ramon Espadaler, ha dit avui que el seu partit encara ha de decidir si es presentarà amb CDC a les eleccions del 27 de setembre.

(Imatge: Mas i Junqueras es donen la mà després de l'acord / fotografia: Generalitat de Catalunya.)