Notícia

Dos dels cantons del Kurdistan Occidental, connectats per terra a Girê Sipî

Les YPG-YPJ, amb el suport de l'Exèrcit Sirià Lliure i de la coalició nord-americana, comuniquen Kobanê i Cizîre per primer cop des de l'inici de la guerra · L'aliança kurdoàrab entra a Girê Sipî · Acusen les YPG d'expulsar àrabs i turcmans · La milícia i l'Observatori Sirià de Drets Humans neguen l'existència d'una campanya sistemàtica de neteja ètnica

Els cantons de Kobanê i de Cizîrê tenen frontera comuna des d'ahir. Les milícies majoritàriament kurdes de les YPG i YPJ, amb el suport d'unitats majoritàriament àrabs de l'Exèrcit Sirià Lliure i dels bombardejos de l'aviació de la coalició dels EUA, han aconseguit connectar els dos cantons del Kurdistan Occidental, que fins ara es trobaven separats per una àrea dominada per l'Estat Islàmic (EI).

La connexió s'ha fet pocs quilòmetres al sud de la ciutat de Girê Sipî (Tel Abyad en àrab), on els gihadistes de l'EI han perdut la connexió terrestre amb la seva capital, Raqqa. Diverses informacions de periodistes sobre el terreny apunten que les YPG han penetrat a Girê Sipî i en controlen almenys el centre i la meitat oriental, mentre que milers de persones proven de fugir cap a Turquia -la ciutat es troba just a la frontera amb aquest estat.

Per a l'Estat Islàmic es tracta d'una important nova derrota, que el priva d'un pas fronterer amb Turquia. Ara, l'EI encara controla la zona fronterera que va des de l'est d'Azaz -en mans dels rebels sirians- fins a la ciutat de Jarabulus, a tocar del cantó de Kobanê. Tota aquesta regió ara separa el tercer cantó kurd, Efrîn, dels altres dos.

mapa_kurdistan_occidental

Quan es van proclamar els tres cantons del Kurdistan Occidental el 2012, els caps militars de les YPG van anunciar que el seu objectiu final era connectar tots tres territoris per terra. Ara han assolit la meitat d'aquest objectiu.

La regió de Girê Sipî té una població de majoria àrab, tot i que també hi ha comunitats kurdes i turcmanes. Abans que la ciutat fos ocupada per l'EI, la població kurda de Girê Sipî era d'entre el 30% i el 40%. La majoria van fugir quan els gihadistes hi van entrar.

Polèmica al voltant de les acusacions de neteja ètnica contra les YPG

Refugiats àrabs i turcmans han denunciat que, en el seu avanç cap a Girê Sipî, les YPG estan expulsant de la zona membres d'aquestes dues comunitats, en un intent, denuncien, de practicar una neteja ètnica per a assegurar una posició de domini per als kurds. El president turc, Recep Tayyip Erdogan, també s'ha fet eco d'aquestes acusacions. Segons aquest article, serien 10.000 els àrabs expulsats de diversos territoris del Kurdistan Occidental durant els darrers sis mesos.

Les YPG asseguren que aquestes acusacions són propaganda contra la milícia de majoria kurda, i neguen que aquestes pràctiques estiguin tenint lloc. La milícia insisteix que a les seves files també hi ha combatents àrabs i assiris, i que els retrets que es fan contra les YPG només volen destruir "la unitat popular local".

L'Observatori Sirià dels Drets Humans també afirma que no existeix cap campanya planificada de neteja ètnica per part de les YPG i que, en tot cas, hi ha "violacions per part d'individus de les YPG, però no pas de manera sistemàtica".

(Imatge superior: un milicià de les YPG a la perifèria de Girê Sipî / imatge: captura de vídeo de l'agència ANHA.)