Notícia

El Tribunal Internacional de Justícia valorarà la legalitat de la independència de Kosovo

Sèrbia ho considera una victòria 'per a la legalitat internacional' · Pristina lamenta la notícia, i diu que la independència és irreversible · Els reconeixements internacionals del nou país continuen: la setmana passada, Portugal, i potser ben aviat Macedònia i Montenegro.

L'Assemblea General de les Nacions Unides va votar ahir dimecres a favor de la resolució de Sèrbia que demana que el Tribunal Internacional de Justícia emeti una opinió consultiva -no vinculant- sobre la legalitat de la independència de Kosovo. Així comença una via que, si bé és poc probable que doni fruits a curt termini, segurament alentirà el procés de reconeixements del nou Estat, que en els seus set mesos de vida ha obtingut el suport de 48 dels 192 Estats que formen les Nacions Unides.

La pregunta que Sèrbia va aconseguir entrar al Tribunal Internacional és la següent: "La declaració unilateral d'independència per part de les Institucions Provisionals d'Autogovern de Kosovo és d'acord amb la llei internacional?".

Belgrad es va mostrar eufòric per la votació de l'Assemblea General, que va definir com una "gran victòria" no només per Sèrbia sinó "per a la legalitat internacional". En una roda de premsa a Pristina, el president kosovar, Fatmir Sejdiu, va lamentar la decisió però va recordar que "la majoria de països de la Unió Europea, de l'OTAN i els del G7" han reconegut l'Estat, de manera que la independència és "irreversible".

Degoteig de reconeixements
A poc a poc, Kosovo va engrandint la llista d'Estats que li donen suport. La setmana passada fou Portugal, i aviat podria arribar el torn de Macedònia i Montenegro, els Parlaments dels quals estan debatent aquesta possibilitat.

Més informació: