Notícia

Pobles i nacions d'avui: illes Fèroe

DOSSIER. Mentre totes les mirades es dirigeixen a Grenlàndia i el seu procés sobiranista, una altra petita nació europea, també sota administració danesa, fa temps que avança en el camí de l'autogovern, amb esborrany de Constitució pròpia inclòs. Es tracta de les illes Fèroe, situades en el mar de Noruega, entre Islàndia, Dinamarca i Noruega.

Té prop de 50.000 habitants, forma part de l'Estat danès, té institucions pròpies amb partits independentistes al Govern i gaudeix d'un ampli autogovern. No estem definint Grenlàndia, sinó les illes Fèroe, una nació sense Estat més petita que Luxemburg, un arxipèlag de divuit illes amb la ciutat de Tórshavn com a capital i amb el feroès com a llengua pròpia.

Des de l'any 1948, les Fèroe són una província autònoma del regne de Dinamarca, amb un gran autogovern que cobreix la majoria de competències excepte defensa, afers exteriors -malgrat que tenen el seu propi ministeri d'afers exteriors- i el sistema legal.

Actualment, el país està governat per una coalició de dos partits sobiranistes (República i Partit del Centre) i els unionistes moderats del Partit Socialdemòcrata. Una de les iniciatives d'aquest nou executiu, format després de les eleccions del passat 19 de gener, ha estat preparar per a l'any 2010 un referèndum per una Constitució pròpia. Si la carta magna s'aprovés, les Fèroe serien encara més a prop de la independència. Vegeu la notícia a MónDivers.

De fet, aquesta nació ja va declarar la seva voluntat de ser independent l'any 1947, quan el sí a l'autodeterminació va guanyar en un referèndum, per poc més d'un punt percentual sobre el no. Llavors, Dinamarca va negar-se a concedir a l'arxipèlag la sobirania plena, i va negociar amb les institucions feroeses l'estatus d'autonomia vigent encara avui, que incloïa, a més del traspàs de competències, un subsidi anual de Dinamarca cap a Tórshavn. Aquest ajut econòmic equival a prop del 10% del PIB feroès, i és per tant un dels arguments principals esgrimits per aquells contraris a la independència.

Alguns mitjans de comunicació de les Féroe són la ràdio pública Útvarp Føroya la televisió pública Sjónvarp Føroya, els diaris Dimmalætting i Sosialurin i el setmanari Vikublaðið.

Més informació a la fitxa de les Fèroe.