Notícia

Sri Lanka rebutja una nova treva unilateral dels Tigres Tàmils però rebaixa la intensitat dels atacs

L'exèrcit anuncia que aturarà els bombardejos i restringirà els atacs a l'armament lleuger per tal de minimitzar les víctimes civils · Un responsable de les Nacions Unides critica que l'Estat impedeix l'arribada d'ajuda humanitària i personal diplomàtic a la zona en conflicte.

Convençut de la derrota imminent dels Tigres Tàmils, l'exèrcit d'Sri Lanka ha rebutjat aquest cap de setmana un nou alto el foc ofert pels combatents independentistes. Tanmateix, com a conseqüència de la pressió internacional i de la presència d'un enviat de les Nacions Unides al país, Sri Lanka ha anunciat que aturarà els bombardejos de la franja on es refugien els darrers combatents tàmils, i que pràcticament coincideix amb la "zona segura" on es refugien els civils. Colombo pretén així minimitzar les víctimes civils, i donar a la seva ofensiva militar un revestiment d'ajuda humanitària tot "rescatant" civils de la zona rebel.

Mentrestant, els tàmils asseguren que durant la matinada de dilluns hi ha hagut nous atacs aeris, fet que fonts militars singaleses neguen. En la particular guerra de xifres, paral·lela als xocs violents, la pàgina web propera als Tigres, TamilNet, ha dit que encara queden 160.000 civils atrapats a la zona, i que la "inacció" de la comunitat internacional podria provocar la mort imminent de fins a 10.000 persones. Fonts de l'Estat asiàtic rebaixen la xifra de civils al cantó rebel fins a 15.000 o 20.000, i asseguren que n'han "salvat" 113.000.

Tímida reacció internacional
Precisament en nom de la comunitat internacional ha arribat a l'illa asiàtica el sotssecretari general d'afers humanitaris de les Nacions Unides, John Holmes, que després de reunir-se amb el president Mahinda Rajapakse, ha denunciat que Sri Lanka "impedeix tot accés humanitari" a la zona de guerra, una petita franja al nord-est de l'illa. D'ençà de la intensificació de la campanya militar, els militars singalesos han estat els únics autoritzats a trepitjar la zona en conflicte, tot impedint-ne la presència tant de corresponsals com de personal diplomàtic i humanitari. Segons AFP, Joah Holmes s'ha mostrat "decebut" per no haver obtingut el permís de Colombo per visitar la zona, i ha situat en 50.000 el nombre de persones que resten atrapades.

Aquesta setmana també han d'arribar a l'illa els ministres d'exteriors del Regne Unit, França i Suècia per participar en la recerca d'una sortida per a les desenes de milers de desplaçats.

Més informació: