Notícia

Tres dones kurdes assassinades esdevenen un símbol (de nou)

L'HDP i el DBP responsabilitzen les autoritats turques de la mort de les activistes Seve Demir, Fatma Uyar i Pakize Nayir · "No és pas casualitat que hagin triat tres dones", diu la copresidenta de l'HDP · Es compleixen tres anys dels assassinats de París

D'esquerra a dreta: Pakize Nayir, Fatma Uyar i Seve Demir.
D'esquerra a dreta: Pakize Nayir, Fatma Uyar i Seve Demir.
"El fet que hagin triat tres dones a l'avantguarda de la resistència no és pas una coincidència. Han fixat com a objectiu la lluita per l'alliberament de totes les dones". Són paraules de la copresidenta del partit prokurd HDP, Figen Yuksekdag, després de l'assassinat de les polítiques i activistes kurdes Seve Demir, Fatma Uyar i Pakize Nayir aquest 4 de gener a Silopi, al Kurdistan del Nord (Turquia). Les tres morts -enmig d'una espiral de violència que ja dura mesos- tenen lloc pocs dies abans que es commemori el tercer aniversari de l'assassinat de les activistes kurdes Sakine Cansiz, Fidan Dogan i Leyla Söylemez a París.

Silopi, on hi ha vigent un toc de queda des del 14 de desembre, és un dels escenaris del conflicte entre les forces turques, d'un costat, i el PKK i les guerrilles urbanes que li donen suport, de l'altra, que des del juliol de 2015 ha fet almenys centenars de morts.

Fonts de l'HDP i del també prokurd Partit Democràtic de les Regions (DBP) responsabilitzen les autoritats turques de l'assassinat de les tres dones i d'un home no identificat. La diputada de l'HDP Aycan Irmez ha denunciat que ni el servei d'emergències ni les autoritats sanitàries no van voler enviar ambulàncies per a atendre les víctimes.

Irmez ha vinculat les morts de les tres activistes amb les de París d'ara fa tres anys: "Els criminals són els mateixos. No obstant això, si es pensen que ens poden eliminar executant les nostres dones i infants, s'equivoquen. Seguirem les seves petjades i durem a terme la lluita fins que els seus somnis d'un país lliure es facin realitat".

L'HDP se situa a l'esquerra del tauler polític de Turquia. Reclama una solució democràtica per al conflicte turcokurd i l'autonomia de les províncies kurdes. El partit té el feminisme, l'ecologisme i el respecte a la diversitat com a pilars fonamentals.

París: les investigacions apunten als serveis secrets turcs

El cas dels assassinats de Cansiz, Dogan i Söylemez va adquirir notorietat mundial entre d'altres motius pel fet que tinguessin lloc al bell mig de la capital francesa. Les autoritats turques immediatament van apuntar a la tesi d'un conflicte intern del PKK -Cansiz n'era una de les fundadores- com a explicació de les morts. Però les recerques posteriors de la intel·ligència alemanya i dels investigadors francesos apunten a la implicació dels serveis secrets turcs en l'acció.