Notícia

Cap a un Parlament cabilenc? “Estem fent passes molt serioses cap a un estat propi”

El MAK impulsa una assemblea representativa de la Cabília: “La traslladarem sobre el terreny quan puguem”, explica una membre del secretariat nacional del partit · “Algèria, tal com és avui, acabarà desapareixent”

La trobada al Quebec.
La trobada al Quebec. Autor/a: MAK
Representants del moviment cabilenc reunits al voltant del Moviment per l'Autodeterminació de la Cabília (MAK) s'han trobat aquest cap de setmana al Quebec per a discutir les estratègies que cal seguir per a crear un Parlament de la Cabília. Aquesta assemblea representativa seria la segona gran estructura cabilenca de tipus estatal, després del Govern Provisional Cabilenc (GPK), fundat el 2010 a París. Nationalia n'ha parlat amb una representant del MAK.

"L'objectiu de la trobada al Canadà és donar forma a una convergència o plataforma de les diferents forces polítiques cabilenques", explica a aquesta diari Soraya Sough, secretària nacional de Qüestions Geopolítiques del MAK. Amb aquest Parlament, el MAK vol anar més enllà dels límits del partit, i implicar persones dels dos grans partits algerians de base cabilenca (FFS i RCD) així com militants del Moviment Ciutadà dels Aarchs (una organització cabilenca de base comunitària i tradicional).

"Es tracta de mostrar al poble que estem fent passes molt serioses per a tenir un estat propi. No és una missió impossible", diu Sough. El Parlament, explica la membre de l'executiva del MAK, ha de tenir representació de cadascuna de les regions cabilenques, i idealment hauria d'estar constituït aquest 2016, però es pot ajornar si és convenient.

L'objectiu del MAK és que el Parlament, eventualment, s'instal·li a la Cabília: "Estem convençuts que Algèria, tal com és avui, acabarà desapareixent. No sabem sota quina forma. Mentrestant, estem muntant una estructura i quan la puguem traslladar sobre el terreny, ho farem", explica Sough.

Un procés pacífic cap a la independència

L'aspiració del partit cabilenc és que aquest trànsit es dugui a terme mitjançant un procés pacífic. Sough està convençuda que el suport al programa independentista del MAK és ampli, potser no tant entre la població de més edat, però sí entre les noves generacions: "Els joves tenen completament assumit que l'únic futur que tenen és la independència. De fet, nosaltres com a MAK els estem calmant, perquè no volem cap esclat violent: un règim [algerià] com l'actual només sap reprimir", conclou.