Notícia

Manifestació reprimida al Rif / Nou partit autonomista a Silèsia / Expulsats quatre diputats de Hong Kong

14 al 20 de juliol

La marxa autonomista de 2017, a Katowice.
La marxa autonomista de 2017, a Katowice. Autor/a: RAS
RECULL SETMANAL. Més xocs aquesta setmana entre policia i manifestants a Al Hoceima, la ciutat del Rif que encapçala el moviment de protesta contra la marginació d’aquest territori amazic per part de les autoritats marroquines. També hi ha mobilitzacions a Silèsia, on el moviment autonomista ha tornat a reclamar per 11è any l’autogovern del país i prepara la fundació d’un nou partit polític. Mentrestant, a Hong Kong quatre diputats han estat expulsats del Consell Legislatiu, cosa que el camp prodemocràtic considera un nou atac a les llibertats a la ciutat autònoma de la Xina.

EL TEMA DESTACAT

Els manifestants rifenys desafien la prohibició de les autoritats marroquines. El moviment de protesta del Rif —Amussu en amazic, Hirak en àrab— havia convocat una gran manifestació a Al Hoceima aquest 20 de juliol en protesta per les detencions i empresonaments d’activistes que reclamen millores socials en aquest territori de majoria amaziga i històricament marginat per l’Estat marroquí. Milers de persones van desafiar la prohibició i van iniciar la protesta, davant d’un fort desplegament policíac. Els agents van dispersar la manifestació llançant gas lacrimogen. En els enfrontaments següents, 72 policies i 11 manifestants van ser ferits, segons dades de la prefectura d’Al Hoceima.

El mateix dia de la protesta també ha estat arrestat el periodista Hamid El Mahdaoui, per haver incitat la gent d’Al Hoceima a manifestar-se. És una més de les centenars de persones detingudes des que van començar les protestes, ara fa nou mesos. Entre elles, el líder del moviment, Nasser Zefzafi, que s’enfronta a possibles penes d’entre 20 i 30 anys de presó. “Visca el Rif, visca Zefzafi” ha estat un dels crits que s’han sentit durant la protesta d’aquest 20 de juliol.

I TAMBÉ

Uns altres quatre diputats de Hong Kong, expulsats del Consell Legislatiu. L’Alt Tribunal de l’excolònia britànica ha invalidat les preses de possessió de Law Kwun-chung, Leung Kwok-hung, Lau Siu-lai i Yiu Chung-yim, per diversos defectes —haver-hi afegit paraules o no haver-los pronunciat amb prou solemnitat— en els juraments respectius. Tots quatre pertanyen al bloc d’oposició que reclama més democràcia a Hong Kong. Els activistes prodemocràcia diuen que la decisió és un nou atac contra les llibertats al territori. Segons el progovernamental Global Times, la sentència és un “senyal d’avís als grups independentistes” de Hong Kong. Uns altres dos diputats — Baggio Leung i Yau Wai-ching— també van veure com se’ls impedia prendre possessió dels seus escons per haver usat fórmules de jurament no reglamentàries i haver desplegat una pancarta on es llegia “Hong Kong no és la Xina”.

Els autonomistes es manifesten per l’autogovern de Silèsia i preparen un nou partit. Dos dels moviments autonomistes principals de Silèsia (RAS i ZG) estan preparant la creació d’una nova formació conjunta, el Partit Regional de Silèsia, que podria néixer aquest mateix octubre. L’objectiu és agrupar bona part de l’espectre autonomista silesià per bastir un partit més fort que els moviments actuals per separat. Fonts dels dos moviments impulsors diuen que ja disposen de les signatures requerides per llei per poder establir el partit. Ho han anunciat la mateixa setmana que s’ha celebrat l’onzena Marxa per l’Autonomia, en què diversos milers de persones han recorregut els carrers de Katowice demanant la recuperació de l’autogovern de l’Alta Silèsia, que té arrels històriques en el període d’entreguerres. També ha tingut lloc el Dia de la Bandera Silesiana, en què els autonomistes reivindiquen l’ús de la senyera històrica groga i blava de l’Alta Silèsia.

El cap de la República Popular de Donetsk proclama un nou estat que abastaria tot Ucraïna. Aleksandr Zakhàrtxenko, president de la república autoproclamada a l’est d’Ucraïna, va anunciar el 18 de juliol l’establiment d’un nou estat, la Petita Rússia o Malorrossia, amb capital a Donetsk. El nou estat, que s’hauria d’establir en un termini de tres anys, ocuparia tot el territori d’Ucraïna excepte Crimea, annexionada a Rússia des de 2014. La declaració qualifica Ucraïna “d’estat fallit”, proclama l’Estat de la Petita Rússia com a “successor” d’Ucraïna i declara la intenció d’esdevenir membre de la Unió de Rússia i Bielorússia. Seria, també, la fi dels Acords de Minsk. Zakhàrtxenko ha fet aquesta proclamació a la sortida d’una reunió amb delegats de 19 regions ucraïneses, segons ha informat el web oficial del mateix Zakhàrtxenko. Ni Rússia ni la també autoproclamada República Popular de Luhansk han donat suport a l’anunci. Segons el Kremlin, es tracta d’una “iniciativa personal” de Zakhàrtxenko. Ucraïna, però, hi veu la mà de Rússia.

Alliberen un pastor de la Mongòlia del Sud després de passar dos anys a presó a la Xina. Nairalt Borjigin havia estat condemnat a 25 mesos per haver participat en unes protestes en defensa de les terres de pastura del poble mongol, amenaçades per les polítiques desenvolupistes del govern xinès. Segons Enghebat Togochog, president del SMHRIC —un grup amb seu als Estats Units a favor dels drets del poble mongol a la Xina—, és habitual que els pastors siguin detinguts si protesten contra l’expropiació de terres de pastura, que són destinades a explotació minera. A la sortida de presó, Nairalt Borjigin ha fet un discurs a favor dels drets dels pastors i del poble mongol. La Mongòlia del Sud, o Mongòlia Interior, és un dels cinc territoris xinesos nominalment autònoms, com ho són el Tibet o el Turquestan Oriental.

ALTRES ARTICLES I ANÀLISIS D’INTERÈS