Breu

Amnistia desvela una massacre d’hindús comesa per un grup armat rohingya

La matança va tenir lloc durant el conflicte d’agost de 2017

Militants de l'ARSA.
Militants de l'ARSA. Autor/a: @ARSA_official via Twitter
La persecució que l’Estat birmà i diversos grups armats van llançar l’agost de 2017 contra el poble rohingya de Rakhine —i que va desembocar en una neteja ètnica amb milers de rohingyes morts i gairebé 700.000 refugiats al veí Bangladesh— va tenir una altra cara igualment greu però de molta menor escala amb la massacre que un grup armat rohingya va perpetrar contra una minoria hindú del nord de Rakhine. Amnistia Internacional ha presentat un informe, fruit d’una investigació sobre el terreny, que documenta els assassinats de més de 100 hindús per part de l’Exèrcit de Salvament Rohingya d’Arakan (ARSA), del qual us vam informar a Nationalia en aquest reportatge.

Segons l’informe, els milicians de l’ARSA —rohingyes— van matar el 25 d’agost 53 hindús en un poble, mentre que al poble del costat 46 hindús més van desaparèixer sense deixar rastre. L’ONG considera probable que siguin tots morts. L’endemà, uns altres sis hindús van ser assassinats per membres de l’ARSA. Alguns testimonis diuen que 16 dones i nenes van salvar la vida sota la condició de convertir-se a l’islam i casar-se amb qui l’ARSA els manés.

“Res no justifica” les “violacions i crims comesos” a Birmània contra els rohingyes, insisteix Amnistia, que responsabilitza les autoritats birmanes d’haver comès “crims contra la humanitat” contra aquest poble ja abans dels fets d’agost de 2017. “Però igualment, cap atrocitat no pot justificar les massacres, segrestos i altres abusos comesos per l’ARSA contra la comunitat hindú”.