Breu

Sturgeon: en un nou referèndum del Brexit, la sortida de la UE ha de ser acceptada per totes quatre nacions del Regne Unit

La primer ministra diu que la proposta és independent de la celebració d’una segona votació d’autodeterminació d’Escòcia

Nicola Sturgeon.
Nicola Sturgeon. Autor/a: SNP
La primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon, considera que el govern britànic ha de convocar un segon referèndum sobre la pertinença del Regne Unit a la UE. En aquest escenari, el seu partit, l’SNP, mirarà d’esmenar la legislació per introduir-hi un “pany de les quatre nacions”, d’acord amb l’expressió de Sturgeon, per tal que el Regne Unit només pugui abandonar la UE si Anglaterra, Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord hi estat totes d’acord.

Al referèndum de 2016, Anglaterra i Gal·les van votar a favor de sortir de la UE, però a Escòcia i Irlanda del Nord va haver-hi majories clares a favor de romandre-hi.

Segons Sturgeon, però, “l’única manera d’assegurar aquesta garantia democràtica, evidentment, és que Escòcia sigui un país independent”. I per aquest motiu, la idea del segon vot popular sobre el Brexit és independent de la proposta amb què treballa Sturgeon: demanar poders al govern del Regne Unit per convocar un segon referèndum d’independència. La primera ministra s’ha compromès a informar el Parlament escocès, d’aquí a “algunes setmanes”, dels seus plans per celebrar aquesta votació.

Bona part dels sondejos recents situen el “sí” a la independència entre cinc i deu punts percentuals per sota del “no”.