Breu

És mort l’activista amazic Kamel Eddine Fekhar, després de més de 50 dies de vaga de fam

El defensor de drets humans havia estat detingut per un suposat delicte de menyspreu a les autoritats

Kamel Eddine Fekhar.
Kamel Eddine Fekhar. Autor/a: LADDH
L’activista pels drets humans i del poble amazic Kamel Eddine Fekhar va morir ahir a l’hospital Frantz Fanon de Blida (Algèria) després d’una vaga de fam que mantenia des de feia més de 50 dies. Fekhar protestava pel seu enèsim empresonament, aquest cop per un suposat delicte de menyspreu a les autoritats i a les institucions de la República.

Fekhar havia estat traslladat a l’hospital des de la presó de Ghardaïa, on romania tancat d’aquest mes de març. Els darrers dies, la seva esposa i el seu advocat havien alertat del precari estat de salut que tenia.

L’activista havia estat detingut i empresonat en ocasions reiterades al llarg dels darrers anys, sempre en relació amb la seva lluita pels drets humans i particularment pels drets col·lectius del poble amazic mozabita, a la vall de Mzab, una regió amaziga situada al centre d’Algèria.

Fekhar era una de les cares visibles del Moviment per l’Autonomia del Mzab i antic dirigent de la Lliga Algeriana per la Defensa dels Drets Humans (LADDH), que ha expressat la seva “indignació i còlera” per la mort de l’activista.

La mort de Fekhar està sent seguida de diverses protestes en diverses localitats del país. Els moviments amazics, estudiantils i de drets humans estan qualificant els fets de “crim” i “assassinat” per part de les autoritats.