Breu

Una setmana de protestes a Hawaii contra la construcció d’un telescopi al Mauna Kea

Els manifestants reclamen respecte pel caràcter sagrat que el volcà té per al poble autòcton de l’arxipèlag

Roda de premsa de portaveus del moviment. A la gorra de la dona es llegeix el mot "Kia'i", en llengua hawaiana "protector" o "protectora", el nom amb què es refeixen a si mateixos els manifestants
Roda de premsa de portaveus del moviment. A la gorra de la dona es llegeix el mot "Kia'i", en llengua hawaiana "protector" o "protectora", el nom amb què es refeixen a si mateixos els manifestants Autor/a: Khon2 News screenshot
Les protestes que el moviment indígena hawaià està duent a terme contra la construcció d’un telescopi al cim del Mauna Kea compleixen la seva primera setmana sense que, de moment, hi hagi indicacions que el conflicte pugui entrar aviat en vies de resolució. Les persones que protesten —diversos milers— rebutgen la instal·lació d’un nou telescopi al complex d’observatoris existent en aquest indret, que segons la tradició del poble hawaià és sagrat.

El moviment hawaià de protesta considera que continuar construint al cim del volcà és un atac contra les creences del poble autòcton de l’arxipèlag i contra la seva identitat. Les persones concentrades hi han aixecat un campament.

També han tingut lloc protestes al barri de Waikiki, a la capital hawaiana, Honolulu.

El governador de l’Estat de Hawaii, David Y. Ige, ha declarat l’estat d’emergència a la muntanya per tal de garantir-hi la “seguretat” i permetre la construcció del telescopi.

Les protestes van començar fa cinc anys, quan van començar els treballs de construcció, que van quedar paralitzats al cap d’uns mesos.