Breu

Centre d’Aland guanya les eleccions legislatives

El partit vol “reforçar” l’autonomia de l’arxipèlag dins de Finlàndia

Dirigents de Centre d'Aland celebren la victòria. Veronica Thörnroos, probable primera ministra.
Dirigents de Centre d'Aland celebren la victòria. Veronica Thörnroos, probable primera ministra. Autor/a: Aland Centre
El partit Centre d’Aland ha guanyat les eleccions legislatives celebrades aquest 20 d’octubre a l’autonomia finlandesa, amb 9 escons d’un total de 30. Els tres partits que governaven en coalició (Liberals, Socialdemòcrates i Coalició Moderada) han retrocedit. La gestió dels serveis socials ha centrat la campanya, amb la qüestió de l’autonomia en segon terme.

Centre d’Aland podria tornar així al govern de les illes, però necessitarà cercar el suport d’altres grups. Entre 2011 i 2015 —el darrer cop que van estar al govern— van participar en un executiu on també hi eren els Socialdemòcrates, la Coalició Moderada i la Coalició No Alineada.

Futur d’Aland, l’únic partit independentista, ha perdut un dels dos escons que tenia. És el seu pitjor resultat des que el partit va ser fundat el 2001.

El partit verd Iniciativa Sostenible entra per primer cop al Parlament.

Els resultats complets són: Centre d’Aland, 9 escons (+2); Liberals, 6 (-1); Coalició Moderada, 4 (-1); Coalició No Alineada, 4 (+1); Socialdemòcrates, 3 (-2); Iniciativa Sostenible, 2 (+2); Futur d’Aland, 1 (-1), i Democràcia Alandesa, 1 (=).

Reforçar” l’autonomia

Al seu programa, Centre d’Aland diu que vol “reforçar” l’autonomia alandesa segons el model dels territoris autònoms de Dinamarca (les Fèroe i Groenlàndia). També proposa que les Aland tinguin una representació directa davant la UE i que pugui signar els seus propis tractats internacionals.

Però “l’increment de l’autonomia no ha estat un tema dominant en els debats preelectorals”, explica Susann Simolin, investigadora de l’Institut de la Pau de les Illes Aland. “Hi ha hagut molt de debat sobre infraestructures i reforma municipal”, continua, i el diari local Ålandstidningen ha conclòs que “la sanitat, l’educació i l’atenció a la gent gran” eren els temes més importants per als votants.

El nou govern de Finlàndia, al càrrec des de juny de 2019, ha promès continuar els treballs previs per presentar, al llarg d’aquesta legislatura, una nova llei d’autogovern al Parlament finlandès.


Les Aland tenen una població de 30.000 persones, la majoria de les quals parlants de suec. Finlàndia va atorgar l’autonomia a les Aland el 1920, que es va implementar definitivament el 1922.