Breu

La vila de Moutier vota de nou a favor de separar-se de Berna i unir-se al Jura

El 55% dels votants aproven canviar de cantó suís

El govern del Jura celebra en roda de premsa el resultat del referèndum.
El govern del Jura celebra en roda de premsa el resultat del referèndum. Autor/a: Canton du Jura
El municipi suís de Moutier ha votat per segona vegada a favor de separar-se del cantó de Berna i unir-se al cantó veí del Jura. El canvi de frontera podria esdevenir-se el 2026. El referèndum és un pas més en el procés d’autodeterminació interna del poble jurassià, que va començar a la dècada de 1970.

El 55% dels votants han aprovat aquest 28 de març l’ingrés de Moutier al cantó del Jura. El govern del Jura ha expressat el seu “entusiasme i alegria” pel resultat i ha avançat que es prepara per a “acollir” Moutier l’1 de gener de 2026. En un altre comunicat, el cantó de Berna ha lamentat la decisió dels veïns i ha explicar que els governs dels dos cantons elaboraran un “concordat intercantonal” per a la transferència de Moutier. Aquest concordat haurà de ser validat en referèndum per les ciutadanies dels dos cantons.

És el segon cop que Moutier, on viuen prop de 7.500 persones, celebra el referèndum. El juny de 2017, els 52% dels votants del municipi ja ho van fer a favor d’unir-se al Jura. El novembre de 2018, però, el vot va ser declarat invàlid a causa de diverses irregularitats. El cantó de Berna va acceptar el 2020 que la votació es repetís.

El cantó del Jura, majoritàriament francòfon i catòlic, va separar-se del de Berna, majoritàriament germanòfon i protestant, en un procés que va durar cinc anys, entre 1974 i 1979. Els municipis de la meitat meridional de la regió del Jura, francòfons però protestants, van optar per romandre dins de Berna.

El moviment polític jurassià va continuar mobilitzant-se per a aconseguir la unitat de tot el poble jurassià —és a dir, els francòfons de Berna, fossin catòlics o protestants— mitjançant un nou referèndum, que va tenir lloc el 2013. De nou, el sud del Jura va votar per quedar-se dins de Berna (72% dels vots), però a Moutier van guanyar els partidaris d’unir-se al cantó del Jura. Això va obrir la porta a la celebració del referèndum de 2017 només en aquesta localitat.