Breu

És morta Tove Skutnabb-Kangas, la lingüista que va encunyar el terme ‘lingüicisme’ per a definir la discriminació lingüística

La professora va denunciar la violació de drets lingüístics com a violació de drets humans

Tove Skutnabb-Kangas.
Tove Skutnabb-Kangas.
La lingüista suedòfona finlandesa Tove Skutnabb-Kangas s’ha mort a 82 anys a la ciutat de Lund (Suècia) després d’una vida dedicada a la defensa, des de l’acadèmia, de la diversitat lingüística. Skutnabb-Kangas va encunyar el terme lingüicisme per a referir-se a la discriminació per raó de llengua, que la professora va relacionar amb el racisme i altres formes d’opressió contra les minories i va denunciar com a “ideològic” i “estructural”.

Skutnabb-Kangas va concloure que les violacions de drets lingüístics eren, en darrer terme, violacions dels drets humans, situació que va denunciar en els casos dels pobles minoritzats —va parar atenció als kurds de Turquia—, de les comunitats de diàspora i dels parlants de llengües de signes.

La professora també va posar l’accent en la contribució que la diversitat lingüística pot fer per a la promoció de la pau, a través de la disminució de les injustícies socials basades en les jerarquies de llengües i del potencial de mediació en conflictes que, segons Skutnabb-Kangas, aporta el multilingüisme. Igualment, va relacionar el manteniment de la diversitat lingüística amb el de la diversitat biològica.

Skutnabb-Kangas va formar part del Consell Científic de Seguiment de la Declaració Universal de Drets Lingüístics, una iniciativa del PEN Club i del CIEMEN. El 2003 va rebre el Premi Linguapax.