Breu

Crit d’alarma: el canvi climàtic es menja les illes del poble guna, davant l’acció lenta del govern del Panamà

Un pla de trasllat previst fa 14 anys encara no s’ha completat · L’amenaça afecta una quarantena d’illes

Imatge aèria de Gargi Sugdub.
Imatge aèria de Gargi Sugdub. Autor/a: Google Maps - CNES/Airbus, Maxar Technologies 2023
Una quarantena d’illes habitades pels gunes, un dels principals pobles indígenes del Panamà, estan en perill de desaparició davant l’augment del nivell del mar i d’episodis climàtics extrems. L’amenaça afecta unes 28.000 persones, que necessitaran reubicar-se a la zona continental del país centreamericà. Però, segons denuncia un informe de Human Rights Watch, la lentitud i mancances en la planificació i execució dels trasllats per part del govern del Panamà amenacen els drets dels gunes.

Aquestes illes es troben a la costa de la comarca de Guna Yala, una de les tres que componen el país del poble guna, al nord-est de Panamà. Els gunes es van traslladar a les illes perquè eren més salubres que la zona continental. El canvi climàtic, probablement, les acabarà fent inhabitables.

El 2010 van iniciar-se els plans per al trasllat de la primera d’aquestes comunitats, Gardi Sugdub, cap a la zona continental, amb la participació dels líders de la comunitat mateixa, del govern panameny, del Banc Interamericà de Desenvolupament i d’algunes ONG. 14 anys després, ni tan sols estan disponibles l’escola i l’hospital que el govern panameny havia promès tenir acabats el 2014. Les cases tampoc estan llestes i, a més, l’informe recull que la comunitat guna denuncia que no estan adaptades al seu estil de vida, motiu pel qual no són pocs els gunes que preveuen d’haver-hi de fer obres o ampliacions quan hi vagin a viure.

En qualsevol cas, la situació és urgent, perquè Gardi Sugdub veu com cada any hi ha inundacions en el seu minúscul territori i els seus 1.300 habitants no es poden traslladar a cap altre lloc de l’illa, que està completament ocupada per cases. El punt més elevat de l’illa està un metre sobre el nivell del mar.

L’informe també reflecteix el temor d’alguns membres de la comunitat que, amb el trasllat, els gunes es vegin més exposats la influència de la cultura majoritària panamenya i això tingui conseqüències negatives en la preservació de la cultura pròpia i de la llengua guna.