Breu

Escalada notable en la guerra de Birmània, que fa més de 200.000 nous desplaçats en un mes

En l’ofensiva contra la dictadura militar participen moviments armats de diversos pobles sense estat

Una família a l'estat de Kayah es desplaça a la cerca de refugi.
Una família a l'estat de Kayah es desplaça a la cerca de refugi. Autor/a: UNOCHA/Siegfried Modola
Una ofensiva militar contra la junta colpista de Birmània ha fet escalar el conflicte armat en aquell país del sud-est asiàtic fins a un dels nivells més elevats des del cop d’estat de febrer de 2021. Els combats des de l’inici de l’ofensiva, el 27 d’octubre, han provocat el desplaçament de més de 200.000 persones. Segons Nacions Unides, el nombre total de desplaçats arriba als dos milions.

En la guerra de Birmània s’enfronta l’exèrcit en el poder, o Tatmadaw, contra una coalició de grups sota l’ègida del Govern d’Unitat Nacional (GUN), que agrupa partits i membres electes del govern i parlament democràtics enderrocats pel cop de fa dos anys i moviments politicomilitars no electes de diferents pobles i nacions sense estat de Birmània. El GUN es considera a si mateix l’autoritat democràticament legítima del país i té un programa federal.

El portaveu del GUN, Kyaw Zaw, diu que els atacs de la seva coalició “estan coordinats arreu del país” i assegura que és possible avançar fins a la capital, Rangun. El portaveu assegura que la junta militar només controla una vuitena part del país, sobretot les ciutats.

En l’ofensiva participen grups dels pobles shan, ta’ang, rakhine, katxin i kayah, entre altres.