Breu

L’aragonès perd Ánchel Conte, figura clau en la reivindicació i cultiu contemporanis de la llengua

Ánchel Conte.
Ánchel Conte. Autor/a: AAL
Les lletres aragoneses estan de dol per la mort, abans-d’ahir dimecres 22, d’Ánchel Conte, un dels grans defensors de la normalització lingüística d’aquesta llengua. Conte ha mort a Almería (Andalusia) als 81 anys. Nascut a Alcolea de Cinca el 1942, va ser un dels fundadors de la revista Andalán i de les entitats Consello d’a Fabla Aragonesa i Sociedat de Lingüistica Aragonesa. Fins a la seva mort va ser acadèmic de l’Acadèmia Aragonesa de la Llengua (AAL).

Molt vinculat a la comarca del Sobrarb, Conte també va ser professor a l’Institut de L’Aínsa. La seva tasca va destacar en el món de la investigació de la història, l’etnografia, la música i la llengua. La publicació del seu poemari No deixez morir a mía voz (‘No deixeu morir la meva veu’), el 1972, va marcar una fita en la reivindicació i cultiu contemporanis de l’aragonès. El 2009 va ser distingit amb la Medalla al Mèrit Cultural del Govern d’Aragó.

Dins de l’AAL, va ser director de l’Institut de l’Aragonès des de 2021 i va presidir els treballs de la Comissió de Grafia, que va conduir a l’aprovació de l’actual ortografia normativa de l’aragonès.