Fitxa de país

Palestina
Filastin

Dades generals
Població
4.884.336, de les quals 2.972.069 a Cisjordània i 1.912.267 a la Franja de Gaza (2016, Oficina Central Palestina d'Estadística. No inclou població colona israeliana, que puja a 587.100 persones segons el CIA World Factbook 2014)
Superfície
6.220 km2 (Cisjordània i Franja de Gaza)
Institucions
Autoritat Palestina
Ciutats importants
Jerusalem, Ramallah, Hebron, Tulkarem, Jenin, Qalqilya
Administració estatal
Israel
Llengües territorials
àrab
Llengües oficials
àrab (Autoritat Palestina), hebreu i àrab (Estat d'Israel)
Cultura religiosa
islam sunnita (majoritària), cristianisme
Festa nacional
15 de novembre (Dia de la Independència)

Sobre el territori palestí

En aquesta informació es pren com a referència el territori reconegut internacionalment com a part de l'Estat de Palestina, proclamat el 1988 per l'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OAP). Aquest territori està format per la Franja de Gaza i Cisjordània (incloent-hi Jerusalem Oriental).

No obstant això, la major part de les organitzacions palestines reivindiquen la totalitat de l'antic mandat britànic de Palestina com a territori nacional palestí legítim, és a dir el conjunt dels territoris de Cisjordània, Franja de Gaza i Israel (26.990 km2 en total).

L'autogovern palestí

Els territoris palestins de Cisjordània i la Franja de Gaza estan ocupats per Israel des de 1967. La proclamació de l'Estat de Palestina el 1988 no va comportar pas el seu establiment sobre el terreny.

Fruit dels Acords d'Oslo entre Israel i l'OAP, el 1994 es va crear l'Autoritat Nacional Palestina, una institució provisional d'autogovern de tipus autonòmic sota jurisdicció israeliana, l'estatus final de la qual s'havia de determinar en futures negociacions. L'Autoritat Palestina administra part del territori de Cisjordània (les anomenades Àrees A i B, al voltant del 40% del territori) i la totalitat de la Franja de Gaza. Té competències executives, legislatives i judicials, però no és un estat independent.

Des de 2006, el control sobre els territoris de l'Autoritat Palestina està de facto dividit en dues parts. Les Àrees A i B de Cisjordània romanen sota control de l'Autoritat Palestina, on el partit nacionalista laic Fatah té majoria; la Franja de Gaza està controlada de forma independent pel partit islamista Hamàs.