Notícia

Gal·les, més a prop d'incrementar la seva autonomia

El Regne Unit presenta una proposició de llei per a transferir competències en impostos i en endeutament a les institucions gal·leses · La norma, que s'haurà d'aprovar a Westminster, preveu un referèndum sobre la devolució parcial de l'impost sobre la renda

L'augment d'autonomia de Gal·les dins del Regne Unit és una mica més a prop després que que el secretari d'Estat per Gal·les, David Jones, hagi presentat un projecte de llei que permetria a l'Assemblea de Gal·les rebre més competències fiscals i d'endeutament. El projecte de llei encara ha de ser aprovat per Westminster, i nclou algunes -però no totes- de les recomanacions proposades per la Comissió Silk fa un any.

Segons l'oficina del secretari d'Estat, l'Assemblea Nacional de Gal·les podrà "legislar sobre impostos transferits, específicament sobre residus i transaccions immobiliàries". També es permetrà que el govern de Gal·les a pugui endeutar-se per a finançar algunes de les seves actuacions. També es preveu que l'executiu gal·lès pugui convocar un referèndum sobre la devolució parcial de l'impost sobre la renda. Els votants gal·lesos han d'aprovar aquesta darrera mesura abans que pugui ser implementada.

El govern britànic va dir el mes passat que Gal·les podria recaptar uns 3.000 milions de lliures després de l'entrada en vigor de la nova distribució de competències.

El govern de Gal·les celebra la proposta britànica

Segons la ministra gal·lesa d'Economia, Jane Hutt, el projecte de llei "representa una fita important en el camí cap a un millor acord financer per a Gal·les" . Hutt afirma que "la capacitat d'endeutament és particularment important, ja que la inversió de capital és vital si hem de donar suport a la recuperació" econòmica.

El primer ministre gal·lès, Carwyn Jones (laborista), va dir el mes passat que el seu govern "encara no" tenia previst convocar el referèndum sobre la transferència d'una part de l'impost sobre la renda. Però el primer ministre britànic, David Cameron (conservador), va dir la setmana passada que ell dóna suport a fer aquest referèndum.

El sobiranista Plaid Cymru considera que el govern de Gal·les ha de "pressionar" perquè el referèndum es pugui celebrar aviat: "Gal·les només obtindrà poders substancials d'inversió si s'implementa un acord de repartiment d'impostos entre els governs de Gal·les i del Regne Unit", ha dit la diputada del Plaid Cymru, Elfyn Llwyd.