Notícia

Somàlia, el Sudan i Síria, els països on els pobles tenen un risc més gran de matances i genocidi

Presentat l'índex 2014 de l'informe 'Peoples under threat', que revela tendències especialment negatives a Egipte, Guinea Bissau i Mali · Ucraïna entra a la llista per primer cop

Com és habitual des de fa anys, Somàlia i el Sudan ocupen les dues primeres posicions de l'índex 2014 de Peoples under Threat, l'informe anual de Minority Rights Group (MRG) que llista els països on les diferents comunitats humanes pateixen risc "de genocidi, matances massives o repressió violenta sistemàtica". Síria escala enguany fins a la tercera posició de la llista, que s'ha presentat aquest matí.

En el cas de Somàlia, les minories bantus i alguns clans són els col·lectius més amenaçats; en el del Sudan, l'informe apunta als grups del Darfur (furs, zaghawes i massalits) i als d'altres zones històricament marginades (el poble beja del Sudan oriental i els nubis).

Un altre país que ha pujat cap a les primeres posicions és la República Democràtica del Congo (quarta posició), mentre que l'Afganistan se situa cinquè. També pugen, respecte de l'any passat, el Iemen (desè), el Sudan del Sud (dotzè) i la República Centreafricana (catorzena). Entre els estats que fan un salt més preocupant es compten Egipte (que puja 33 llocs de cop), Guinea Bissau (18) i Mali (8). A Egipte, els coptes i els àrabs beduïns del Sinaí són les dues comunitats en risc apuntades en l'informe.

Destaca també que MRG inclogui per primer cop Ucraïna en la llista. En aquest cas, l'organització destaca la "preocupació particular" que hi ha pel futur dels tàtars de Crimea, però també per la presència de "nacionalistes ètnics" entre els manifestants que van contribuir a l'enderrocament del president Víktor Ianukóvitx.

MRG destaca al seu web que són precisament els estats que més havien pujat durant els darrers anys, incloent-hi el Sudan del Sud, Centreàfrica i Síria, els qui recentment "s'han enfrontat a episodis de violència ètnica o sectària extrema". L'anàlisi de les noves dades, diu l'organització, mostra que el risc en aquells estats continua molt elevat, i que en d'altres països les amenaces també han pujat.

Com a novetat, l'organització ha preparat enguany un mapa en línia que permet accedir a la informació específica dels més de 60 estats que estan inclosos a la llista de Peoples under threat.