Notícia

Pequín permetrà el sufragi universal a les presidencials de Hong Kong, però amb nominacions controlades

L'oposició hongkonguesa i els moviments prodemocràtics rebutgen la decisió de l'Assemblea Popular de la Xina · Un comitè que presumiblement estarà format per poc més de 1.000 persones decidirà quins seran els candidats al càrrec de cap de govern de l'excolònia britànica · La líder del Partit Democràtic compara el sistema amb el de Corea del Nord

L'oposició prodemocràtica de Hong Kong ha anunciat noves mobilitzacions després que l'Assemblea Popular Nacional de la Xina hagi decidit que la presentació de candidats per a les eleccions de 2017 de l'excolònia britànica no serà lliure. És a dir: contràriament al que havien reclamat centenars de milers de hongkonguesos el passat 1 de juliol, només es podran presentar per al càrrec de cap de govern de Hong Kong aquelles persones que tinguin el vistiplau d'un comitè "àmpliament representatiu", segons paraules de Pequín.

Aquest comitè "àmpliament representatiu", de fet, ja s'ha fet servir a les eleccions anteriors a cap de govern de Hong Kong, i Pequín ha dit que el cos que es formarà per a les eleccions de 2017 serà similar a l'anterior. Als comicis més recents, les de 2012, el comitè estava format per 1.200 persones, d'una població honkonguesa total de més de 7 milions. Les forces prodemocràtiques (els partits hongkonguesos opositors i el moviment Occupy Central) entenen que aquest comitè està controlat de facto per Pequín.

Sent això així, de poc servirà, diuen, que en aquesta ocasió la Xina sí que permeti l'elecció del cap de govern per sufragi universal -fins ara era el mateix comitè qui l'escollia directament. Emily Lau Wai-hing, presidenta del Partit Democràtic de Hong Kong (centreesquerra liberal), ho ha comparat amb el sistema imperant a Corea del Nord: "[Aquest sufragi universal] és una persona, un vot, però no hi ha elecció. Això també ho tenen a Corea del Nord, però no pots dir-li democràcia".

Noves protestes d'Occupy Central

Poc després de conèixer-se la decisió de l'Assemblea Popular Nacional, el moviment Occupy Central ha fet saber que hi haurà noves mobilitzacions populars. De fet, aquest mateix dilluns s'han produït incidents durant una protesta dels prodemocràtics, que han acabat amb una intervenció policial contra els manifestants. El líder de la Federació d'Estudiants de Hong Kong també ha anunciat mobilitzacions estudiantils a favor de la democràcia.

Hong Kong, com Macau, té un estatus d'autonomia parcial dins de la Xina. L'estatus li va ser acordat després que la Xina recuperés la sobirania del territori el 1997, quan el Regne Unit se'n va retirar.

(Imatge: Hong Kong / fotografia de Haydn Hsin.)

Més informació: