Notícia

Eleccions departamentals: hi haurà consellers autonomistes al País Basc del Nord, Bretanya i Còrsega

Euskal Herria Bai confirma els bons resultats de la primera volta i derrota el Front Nacional a Errobi-Aturri per 56 punts de marge · Les candidatures del Moviment Bretanya i Progrés guanyen en dos cantons bretons · Tres consellers d'Insieme per Bastia escollits a l'Alta Còrsega

La segona volta de les eleccions departamentals de la República Francesa va confirmar ahir les tendències de la primera ronda: reculada de l'esquerra i avanç de la dreta en el conjunt del territori. Seran tres les nacions sense estat que tindran consells departamentals amb escons de partits autonomistes: el País Basc, Bretanya i Còrsega.

Al País Basc del Nord, Euskal Herria Bai (EH Bai, plataforma sorgida de la confluència de tota l'esquerra abertzale el 2007) va confirmar els bons resultats de la primera volta i ahir va aconseguir dos escons departamentals, en guanyar la segona volta al cantó d'Errobi-Aturri/Nive-Adour. Els dos candidats que presentava EH Bai (Alain Iriart i la independent Fabienne Ayensa) van sumar el 78% dels vots davant dels candidats del Front Nacional, que es van quedar amb el 22%. Iriart conserva així el seu escó, guanyat al cantó d'Hiriburu el 2011.

Als altres quatre cantons on havia passat a la segona volta, els candiats d'EH Bai van sortir derrotats. En un (Donibane Lohizune/Saint-Jean-de-Luz) la derrota dels abertzales va ser per 9 punts percentuals, i en els altres tres, més grans. Per al partit basc, però, haver passat a la segona ronda en cinc cantons ja és un avanç històric.

Al conjunt del Consell Departamental dels Pirineus Atlàntics (que el País Basc del Nord comparteix amb el territori occità del Bearn), el Partit Socialista ha estat la força amb més escons, sense majoria absoluta.

A Bretanya, els autonomistes del Moviment Bretanya Progrès (MBP) han confirmat les bones expectatives de la primera ronda i han guanyat als cantons de Karaez/Carhaix (Finisterre, on es presentava el seu líder Christian Troadec amb Corinne Nicole) i al de Gourin (Morbihan), on la candidatura de Christian Derrien i Ghislaine Langlet tenia el suport de l'MBP i de la també autonomista Unió Democràtica Bretona (UDB). Troadec, Derrien i Langlet mantenen així els seus escons departamentals guanyats el 2011, i Nicole s'hi estrena.

Per la seva banda, els tres candidats de la UDB que havien passat a la segona ronda en coalició amb el Partit Socialista han perdut, dos d'ells per marges de tan sols 50 vots.

Dels cinc departaments bretons, l'esquerra ha guanyat en tres (Finisterre, Loira Atlàntic i Ile-et-Vilaine) i la dreta en dos (Costes d'Armor i Morbihan).

A Còrsega, es confirma la victòria de l'esquerra a l'Alta Còrsega i de la dreta a Còrsega del Sud. Els autonomistes de Femu a Corsica/Insieme per Bastia han aconseguit tres escons, tots tres a Bastia: el d'Anne Avenoso (assolit a la primera volta) i els de Vanina Le Bomin i Joseph Gandolfi. Fins ara, l'autonomisme no tenia representació al Consell Departamental de l'Alta Còrsega.

La situació inversa s'ha viscut a Còrsega del Sud, on el consell departamental es queda sense consellers autonomistes (fins ara n'hi havia dos).

En tot cas, és previst que els consells departamentals de Còrsega siguin fusionats amb l'Assemblea de Còrsega l'any 2017, quan l'illa es dotarà d'una col·lectivitat única.

A la Catalunya del Nord, l'esquerra conserva la majoria departamental i el Front Nacional surt derrotat en tots els cantons que disputava (16 de 17), de forma que el partit de Marine Le Pen no tindrà representació al Consell Departamental. Pel que fa als partits catalanistes, qui tenia més possibilitats d'entrar al Consell era Marie-Claude Conte-Grégoire (Unitat Catalana), que havia passat a la segona volta al cantó de la Vall de l'Aglí (Fenolleda/nord del Rosselló) en coalició amb André Bascou (UMP). El binomi Conte-Grégoire-Bascou ha perdut per 250 vots davant del binomi socialista Lola Beuze-Charles Chivilo.

A Alsàcia, victòria de l'UMP als dos departaments (Alt Rin i Baix Rin). Cap candidat dels autonomistes d'Unser Land havia passat a la segona volta. Però tot i així, el partit s'ha mostrat molt satisfet pels resultats d'aquestes eleccions: Unser Land ha esdevingut la tercera força en nombre de vots, malgrat que no ha obtingut cap representant.

A Occitània, cap candidat de partits d'obediència occitana no havia passat a la segona volta. En línies generals, l'esquerra ha guanyat als departaments de l'oest i del sud d'Occitània, mentre que la dreta controlarà els del nord i l'est. Destaca el fet que el Front Nacional no hagi estat capaç de guanyar als departaments de Valclusa i Var (Provença), on el partit de Le Pen havia posat moltes esperances: els dos territoris han quedat en mans de l'UMP.

Més informació: