Notícia

"Quan ens unim per a demanar allò que és degut a l'occità, ho podem obtenir"

Dàvid Grosclaude obté del govern francès el compromís de desblocar l'Oficina de la Llengua Occitana abans de l'estiu · El conseller regional d'Aquitània atura la vaga de fam i afirma que mai no havia vist una mobilització similar · L'Oficina permetrà de posar en marxa una política lingüística interregional a Occitània

El conseller regional d'Aquitània Dàvid Grosclaude (Partit Occità) ha aturat la vaga de fam que havia iniciat la setmana passada després d'obtenir un compromís per escrit, signat per dos ministres del govern francès, per a la creació de l'Oficina Pública de la Llengua Occitana (OPLO) abans de l'estiu. La protesta de Grosclaude (a la fotografia sostenint el lema de la protesta, "Ja n'hi ha prou de ser menyspreats!") havia obtingut el suport de representants polítics a Occitània i a fora, i ahir mateix tenien lloc concentracions en diverses viles occitanes per a fer costat al conseller.

La creació de l'OPLO havia estat pactada entre les regions d'Aquitània i Migdia-Pirineus l'any passat. Però mancava que l'Estat francès publiqués el decret de la seva creació al diari oficial de la república, cosa que encara no ha fet. Grosclaude considera que França estava blocant el naixement de l'OPLO de manera injustificada, i va decidir iniciar la vaga de fam.

El compromís obtingut del govern francès "és la prova que quan ens unim per a demanar el que és degut a la promoció de la nostra llengua, ho podem obtenir", ha dit Grosclaude en el primer comunicat després d'abandonar la vaga de fam. Ha estat "una mobilització sense comparació amb tot allò que he conegut", diu el conseller regional.

El govern francès s'associarà a l'OPLO

La carta, signada pels ministres d'Educació i de Cultura, va adreçada als presidents d'Aquitània i de Migdia-Pirineus. Segons el que explica Grosclaude, el govern francès avança que "s'associarà" a l'OPLO, cosa que vol dir "que participarà al seu funcionament i al seu finançament al costat de les regions".

L'OPLO ha de posar en marxa una política lingüística pública a favor de la promoció de la llengua occitana. Destaca el fet que serà una oficina interregional, per tant tindrà un abast parcialment panoccità.

Més informació: