Notícia

L'SNP demana que el Parlament escocès pugui introduir la plena autonomia fiscal

El partit independentista presenta una esmena al projecte de llei sobre l'ampliació de l'autogovern · Els conservadors previsiblement rebutjaran la proposta perquè, diuen, costaria més de 10.000 milions d'euros anuals a Escòcia · L'SNP afirma que la capacitat de decidir en què es gasten els diners Escòcia seria suficient per a millorar les polítiques públiques

El Partit Nacional Escocès (SNP) ha presentat una esmena al projecte de llei sobre l'ampliació de l'autogovern d'Escòcia, que s'ha començat a debatre a Westminster, perquè el país pugui assolir la plena autonomia fiscal. Sota aquest sistema, el govern escocès recaptaria i gastaria tots els impostos del territori, i pagaria al Regne Unit pels serveis de l'administració estatal a Escòcia i la part corresponent de la despesa de les competències del govern britànic, com per exemple la defensa o la política exterior.

El líder de l'SNP a Westminster, Angus Robertson, diu que l'esmena vol "donar al Parlament escocès la capacitat d'introduir la plena autonomia fiscal". En l'esmena, l'SNP també demana que Escòcia tingui les competències sobre "la Seguretat Social, sobre fixar el salari mínim i la protecció de parts clau de l'estat del benestar".

Previsible rebuig dels conservadors

Amb majoria absoluta a Westminster, és previsible que el Partit Conservador no accepti l'esmena de l'SNP i que la llei segueixi aproximadament els paràmetres acordats pels cinc partits del Parlament escocès després de les recomanacions de la Comissió Smith. Els conservadors, citant un informe de l'Institut d'Estudis Fiscals, consideren que la plena autonomia fiscal costaria a Escòcia 7.600 milions de lliures esterlines anuals (10.400 milions d'euros) i que, per tant, el govern escocès no podria continuar donant els mateixos serveis que ara.

L'SNP contraargumenta que això només és un "càlcul acadèmic" i que, en tot cas, la quantitat i qualitat dels serveis que donaria Escòcia sota un règim de plena autonomia fiscal dependria de les seves decisions de recaptació d'impostos i de despesa. O dit d'una altra forma: que els governs britànics es gasten els recursos públics en polítiques que no convenen a la població escocesa.

En tot cas, els independentistes tampoc no gosen afirmar que la plena autonomia fiscal hagi de ser immediata. Durant els darrers mesos, el partit ha mantingut una posició equívoca sobre la qüestió, i dins de les seves files hi ha veus que consideren que renunciar a la transferència anual del Regne Unit cap a Escòcia -que es fa amb un càlcul conegut com a Fórmula Barnett- seria "un desastre" per a les polítiques públiques. I així, l'SNP vol que la nova llei sobre l'autogovern "permeti al Parlament Escocès decidir si ha d'assumir més autonomia financera, i quan".

(Imatge: sala de plens del Parlament escocès / fotografia: Colin.)