Notícia

Els albanesos de la vall de Presevo comencen a esbossar unilateralment una autonomia dins de Sèrbia

Representants municipals reclamen el mateix estatus que tindrà la Comunitat de Municipis Serbis dins de Kosovo · Els regidors encarreguen la preparació d'un esborrany d'estatut · El govern serbi rebutja tot paral·lelisme entre els dos territoris

Representants dels municipis de Presevo, Bujanovac i Medvedja van presentar dissabte un projecte per a l'establiment d'una autonomia en aquesta zona del sud de Sèrbia poblada majoritàriament per albanesos. 68 regidors dels 114 que hi ha a les tres localitats han creat una associació informal amb l'objectiu, diuen, d'aconseguir la mateixa autonomia que disposaran els serbis dins de Kosovo.

A Kosovo, els municipis de majoria sèrbia estaran agrupats en la Comunitat de Municipis Serbis, que tindrà una autonomia parcial i poc concreta en diversos àmbits, incloent-hi l'economia, la sanitat, l'educació i la planificació urbana i rural.

Fa anys que els representants albanesos de Presevo, Bujanovac i Medvedja argumenten que als seus tres municipis se'ls ha de dispensar el mateix tracte que a les localitats de majoria sèrbia de Kosovo. De manera que els regidors albanesos han encarregat a una comissió que prepari l'esborrany d'un estatut similar al de la Comunitat de Municipis Serbis.

El govern de Sèrbia ha rebutjat la proposta. El president de l'Ens Coordinador per a Presevo, Bujanovac i Medvedja, Zoran Stankovic, ha dit que no es pot fer paral·lelisme entre aquests tres municipis i les localitats sèrbies de Kosovo. Stankovic ha afegit que cap representant de cap altre país ha donat suport a la creació d'una comunitat de municipis albanesos al sud de Sèrbia -la Comunitat de Municipis Serbis, per contra, és fruit d'un acord entre Sèrbia, Kosovo i la UE.

Presevo i Bujanovac formen conjuntament la vall de Presevo, on els albanesos són aproximadament el 75% de la població. La vall fa frontera amb Kosovo i amb Macedònia. Medvedja es troba uns 40 quilòmetres més al nord, és fronterera amb Kosovo i el 25% de la seva població és albanesa -concentrada en una zona que també fa frontera amb Kosovo.

Més informació: