Notícia

Política d'aliances complicada a les Canàries de cara a les eleccions espanyoles

Els dos grans partits d'obediència canària trenquen l'aliança de 2011 · Coalició Canària diu que la seva és l'única llista nacional canària després que Nova Canàries es presenti amb el PSOE · Paradoxa: CC governa a les Canàries amb els socialistes

Els moviments que porten a terme els partits d'obediència canària de cara a la cita electoral espanyola del 20 de desembre han sembrat molts dubtes entre els votants. Els és difícil d'explicar la falta d'acord entre la Coalició Canària (CC) i Nova Canàries (NC) per a sumar forces en la defensa de les illes. Els dos partits, que el 2011 es van presentar en coalició, ara concorren per separat. I encara es fa més difícil explicar que NC es presenti ara en coalició amb el PSOE quan, a les Canàries, el PSOE governa, precisament, amb CC, mentre que NC és a l'oposició.

Efectivament, la divisió de les dues organitzacions d'obediència canària no s'explica només per una qüestió ideològica -NC se situa més a l'esquerra que CC- sinó també per la política d'aliances que cadascuna d'elles es proposa fer amb partits espanyols. CC acusa NC d'incoherència per haver-se posat al costat del PSOE, un partit allunyat de les tesis de caire nacional canari. Per la seva banda, NC critica que CC, tot i anar tota sola en una candidatura exclusivament canària, acostuma a festejar massa amb el PP, un partit que -segons l'òptica de NC- ha donat l'esquena a les Canàries durant la legislatura espanyola 2011-2015.

Coalició Canària es defensa afirmant que és l'única “força nacionalista canària” capaç de defensar els veritables interessos de l'arxipèlag, a partir d'una posició clarament de caire nacional. La candidata de CC per al Congrés, Ana Oramas, ha declarat que la decisió de NC d'anar en les llistes del PSOE deixa el camp de les opcions de caràcter nacional exclusivament per a CC. El partit, diu Oramas, anirà a les Corts d'Espanya “sense ànims de trencar amb ningú sinó de sumar”. Oramas ha recordat que sempre que CC ha estat important a Madrid ha aconseguit òptims plans d'acció favorables a la promoció de les Canàries.

De cara a les properes eleccions, en què segurament cap partit espanyol tindrà la majoria absoluta, els dirigents de CC creuen que la seva formació tindran un paper important a l'hora de prendre decisions a favor de Canàries. CC vol que les Corts aprovin la reforma de l'Estatut canari aprovada el març de 2015 al Parlament illenc i, arribat el cas, que les Canàries obtinguin un "Estatut especial" en un "model federal" si és que es reforma la Constitució espanyola.

Una "posició distingida" per a les Canàries

Per la seva banda, si bé es presenta amb el PSOE, Nueva Canarias no deixa de definir-se com a “nacionalista i progressista”. El líder de la formació, Román Rodríguez, opina que “és molt important que Pedro Sánchez sigui el pròxim president" perquè les dues formacions, diu, comparteixen "una cosa essencial: una reforma constitucional que doni a Canàries una posició distingida”.  D'altra banda, els candidats de NC que surtin elegits formaran part del grup mixt, i no pas del socialista.

En l'acte de presentació de l'aliança, PSOE i NC apuntaven a la xifra de 7 o 8 diputats dels 15 que s'escullen a les Canàries. Amb tot, cap de les enquestes publicades fins ara dóna aquests resultats. Les enquestes tendeixen a atorgar 1 o 2 diputats a Coalició Canària i 3 o 4 a la coalició PSOE-NC. D'aquests, un podria ser per a NC. A les eleccions de 2011, l'aliança CC-NC en va aconseguir dos -un per a cadascun.

Mots clau: Canàries, Coalició Canària, Espanya, Nova Canàries, PSOE