Notícia

Martinica: el triomf de l'independentisme que no vol canviar l'statu quo (de moment)

Alfred Marie-Jeanne guanya les eleccions en una aliança inèdita amb Els Republicans · Els independentistes es comprometen a "respectar el marc estatutari" de l'illa caribenya

Alfred Marie-Jeanne.
Alfred Marie-Jeanne. Autor/a: Candidature Gran Samblé
Una de les novetats destacades de les eleccions regionals i territorials franceses d'aquest diumenge ha estat la victòria, a Martinica, del candidat independentista Alfred Marie-Jeanne. El líder del Moviment Independentista Martiniquès (MIM) es presentava en una coalició inèdita amb Yan Monplaisir, candidat d'Els Republicans (centredreta francès). L'objectiu comú: derrotar el president sortint, Serge Letchimy, i implementar un pla "d'urgència" davant la "gravetat de la situació al país".

El pacte ha conduït la llista Marie-Jeanne-Monplaisir a sumar el 54% dels vots i 33 escons dels 51 de l'Assemblea de Martinica. Letchimy, que encapçalava la llista dels autonomistes martiniquesos, ha aconseguit el 46% dels vots i 18 escons.

D'acord amb un estudi de l'Institut Montaigne i Le Monde, Martinica té una taxa d'atur del 19% -superior a la França europea però inferior a altres territoris d'ultramar- i una economia fragilitzada a causa de la crisi econòmica i social que s'hi fa sentir amb força des de 2009. Tot i això, el mateix report apunta que des de 2014 diversos indicadors han començat a millorar.

En l'acord entre Marie-Jeanne i Monplaisir, els dos candidats diuen que cal implementar un "nou model econòmic" i practicar un "redreçament econòmic i social" a l'illa, així com "retornar a una gestió sana i equilibrada de les finances púbiques".

La candidatura encapçalada per l'independentista s'ha compromès a "respectar el marc estatutari" de Martinica. És a dir, que durant la legislatura 2015-2021 els independentistes no cercaran la secessió: després, ja es veurà. Per contra, la candidatura de Marie-Jeanne mirarà de desenvolupar les potencialitats del nou ens de govern martiniquès. Efectivament, a partir d'aquest gener Martinica disposarà d'una col·lectivitat única, que agruparà les competències que fins ara tenien el Consell Regional i el Consell General.

Serà el segon cop que Marie-Jeanne, de 79 anys, durà les regnes de Martinica. El líder independentista va presidir el Consell Regional entre 1998 i 2010, quan va ser derrotat per Letchimy.

Mots clau: Alfred Marie-Jeanne, Martinica, Moviment Independentista Martiniquès, Serge Letchimy, Yan Monplaisir