Notícia

Eurodiputats d'Alba Daurada assalten un acte sobre la minoria turca de Grècia al Parlament Europeu

Els ultradretans conviden qui se senti turc a Grècia a anar-se'n "a la Turquia d'Erdogan" · Un eurodiputat hongarès els planta cara fins que se'n van · L'ALE diu que negar l'existència de les minories turca i macedònia "condueix a actes de violència"

Esquerra: Fountoulis assenyala Sógor. Dreta: un dels acompanyants dels eurodiputats amb el símbol d'Alba Daurada.
Esquerra: Fountoulis assenyala Sógor. Dreta: un dels acompanyants dels eurodiputats amb el símbol d'Alba Daurada.
Dos eurodiputats d'Alba Daurada van interrompre ahir per la força un acte al Parlament Europeu sobre la minoria turca de Tràcia Occidental, al nord de Grècia. Els eurodiputats -Lampros Fountoulis i Eleftherios Synadinos, acompanyats de tres individus més- van cridar que a Grècia no hi ha turcs i que, en tot cas, qui s'hi senti se n'ha d'anar "a la Turquia d'Erdogan". L'eurodiputat que acollia l'esdeveniment, Csaba Sógor (del partit de la minoria hongaresa a Romania, UDMR, afiliat al Partit Popular Europeu), va plantar-los cara fins que se'n van anar.

L'acte estava coorganitzat per l'Organització de Pobles i Nacions no Representats (UNPO) i per la Federació de Turcs de Tràcia Occidental a Europa (ABTTF), dues entitats de la societat civil europea. A l'acte es debatien les violacions dels drets de les minories de Grècia i se cercaven fórmules per a implementar-hi les garanties previstes en el dret internacional i en les sentències del Tribunal Europeu de Drets Humans.

Sógor va demanar als assaltants que se n'anessin si no eren capaços de ser persones "decents i civilitzades". Fountoulis i un dels assaltants van intervenir, amb gestos amenaçadors, davant de Sógor i d'altres assistents a l'acte. Vegeu-ne el vídeo:



El mateix partit Alba Daurada ha publicat una nota i un vídeo al seu web sobre els incidents. En la nota qualifica Sógor d'agent macedoni i turc i amenaça d'esdevenir un "obstacle permanent i insuperable" davant dels "plans i aspiracions antigrecs".

L'Aliança Lliure Europea, en una nota, ha reclamat al president del Parlament Europea, Martin Schultz, que "intervingui" i als altres eurodiputats grecs "que condemnin aquest atac contra la democràcia i el pluralisme". Segons l'ALE, "Grècia ha d'adonar-se que la negació constant de [l'existència de] les seves minories turca i macedònia només condueixen a aquests actes de violència inacceptables".

L'eurodiputat de l'ALE per ERC, Josep Maria Terricabras, ha qualificat de "comportament feixista intolerable" l'acció dels representants d'Alba Daurada:

Mots clau: ABTTF, Alba Daurada, Aliança Lliure Europea, Csaba Sógor, Grècia, Tràcia Occidental, UNPO