Notícia

La llengua sahtú, al centre del nou autogovern indígena deline, al Canadà

El cap de la comunitat proposa aprovar una llei que garanteixi el coneixement i l'ús de l'idioma en l'administració · L'autonomia es constitueix formalment l'1 de setembre

Signatura d'un dels acords entre el Canadà i els delines, el 2013.
Signatura d'un dels acords entre el Canadà i els delines, el 2013. Autor/a: Deline Got\'ine Government
Un nou autogovern indígena està a punt de néixer al Canadà. La comunitat deline assoleix l'autonomia aquest 1 de setembre, i el seu cap, Leonard Kenny, pensa que una de les primeres lleis a aprovar hauria de ser la introducció de la llengua pròpia del grup, el sahtú, com a idioma del nou govern.

L'idioma -conegut com a North Slavey en anglès- és parlat pel 70% de la comunitat, segons explica Kenny a la CBC, però la proporció està baixant davant la pressió de la llengua anglesa.

Kenny considera que les noves institucions d'autonomia haurien d'assegurar-se que el personal del Govern Deline Got'ine "usin" o "hagin d'aprendre" la llengua sahtú.

Oficialitat a la Constitució del Govern Deline Got'ine

De fet, la proposta de Kenny desenvolupa el principi contingut en la Constitució del Govern Deline Got'ine, segons la qual les llengües oficials de l'autonomia seran el sahtú i l'anglès. "Totes les persones es poden comunicar amb el Govern Deline Got'ine en qualsevol de les dues llengües", diu la Constitució.

L'autogovern deline és fruit d'un acord entre la comunitat autòctona, el govern dels Territoris del Nord-oest i el govern del Canadà. Els negociadors van tardar 18 anys a arribar a un pacte, que va ser aprovat pels delines en referèndum el 2014.

El nou autogovern podrà aprovar lleis i executar polítiques en les àrees de la seva competència, que inclouen llengua, cultura, tradicions i educació, entre d'altres.

Mots clau: Canadà, Govern Deline Gotine, llengua, poble sahtú, pobles indígenes, Territoris del Nord-oest