Notícia

2007, un mal any pels drets humans a Turquia

Amnistia Internacional i İnsan Haklari Derneği, dues organitzacions humanitàries d'abast ben diferent, han denunciat aquesta última setmana que durant el 2007 els drets humans a Turquia han patit una greu regressió. En menys de quatre dies de diferència dos informes han coincidit que durant aquest darrer any les coses han empitjorat greument respecte els anys anteriors.

Amnistia Internacional (AI) va publicar el passat 14 de gener l'informe “Turkey. Memorandum to the Turkish Government” [Turquia. Memoràndom cap al Govern turc], on assegura que durant el 2007 “les violacions dels drets humans van augmentar mentre que les mesures per combatre-les van ser insuficents”. En un text de 14 pàgines, AI repassa les mancances pel que fa a tortures, preocupacions sobre la justícia en els judicis, situació dels defensors dels drets humans, llibertat d'expressió i refugiats, entre d'altres temes.

 

Amnistia Internacional creu que "el govern actual ha d'actuar [...] per aconseguir millores substantives i duradores”. A més d'implementar les reformes legals actuals, cal adoptar reformes legislatives urgents i no deixar passar l'oportunitat de redactar una nova constitució que avanci en la protecció dels drets fonamentals i les llibertats per tothom”, conclou AI.

 

D'altra banda, İnsan Haklari Derneği, (IHD, Associació pels Drets Humans) ha fet públic un informe on desglossa els nombres corresponents a atemptats contra les persones durant el 2007. Destaca la xifra de 393 morts en xocs armats, 262 casos de tortura i 8.177 deportacions fora de Turquia.

 

IHD s'ha caracteritzat per ser la ONG pro-kurda més respectada en la lluita pels drets humans. Es considera de les poques organitzacions plenament independents i té un dels seus nuclis principals a la ciutat Amed (Diyarbakir en turc, Kurdistan del Nord).

 

 

 

--

Més informació a:

Informe d'AI: Turkey. Memorandum to the Turkish Government [pdf]

KurdishInfo.com: IHD Annual Report