Notícia

Egipte tanca la frontera de Gaza

Segons Raji Sourani, del Centre Palestí dels Drets Humans, l'obertura de forats a la frontera ha estat espontània, i Hamàs no hi és al darrere.

Arran d'un acord entre El Caire i Hamàs, avui les màquines han restablert el mur que separa la Franja de Gaza i Egipte, després que el passat 23 de gener centenars de palestins hi obrissin forats i travessessin al país veí. Raji Sourani, habitant de Gaza i president Centre Palestí dels Drets Humans de la franja, ha assegurat en una extensa entrevista al digital MónDivers que “ningú, Hamàs inclosa”, té “la intenció de destruir les fronteres”.


“La gent ho ha fet de forma espontània, després d'un setge prolongat i sense precedents, en què ens han tallat l'electricitat i l'aigua” ha recordat, “per no parlar de les bombes i dels assassinats, que són el nostre menú diari”. Sourani assegura que bàsicament la gent ha creuat la frontera tot cercant aliments i medecines per superar el “setge” a què els israelians han sotmès la franja de Gaza.


A partir d'avui, la frontera restarà oberta només per als egipcis i els palestins que vulguin tornar al seu país, però no a la inversa. Sourani explica perquè creu que les persones que han creuat la frontera tornaran a Gaza: “Els palestins tenim el trauma de la Naqba, el trauma de ser refugiats. Ningú se'n va, perquè no volem tornar a ser refugiats”. Aquest fet ha estat la primera vegada, en un període de set mesos, que els palestins de Gaza han pogut trencar el bloqueig a que els ha sotmès l'estat d'Israel.

 

____

Més informació a: