Notícia

La cultura gallega, convidada d'honor a la Fira del Llibre de Cuba

Galícia presentarà la seva cultura en una de les fires de referència del món llatinoamericà.

La Fira Internacional del Llibre de Cuba [lloc], un dels esdeveniments culturals més importants de l'illa caribenya i de tot el continent sud-americà, comença avui la dissetena edició, i ho fa amb la cultura gallega com a convidada d'honor. Durant aquesta setmana i fins al diumenge 24, l'Havana s'omplirà de música i danses gallegues, art contemporani i, evidentment, literatura.

Avui té lloc la conferència inaugural "Una cultura per a un país"; el seguiran un seguit de presentacions d'obres literàries, com 16 poemas galegos para Ernesto Che Guevara contra a súa muerte o Dicionario para mulleres gallegas; taules rodones amb escriptors, com Suso de Toro o Rosa Aneiros, concerts diversos (des de la Reial Filharmònica de Galícia i Carlos Núñez fins al grup de rap Dios Ke Te Crew) i exposicions artístiques, com Outra Xeografía. Arte desde Galicia o Mapas creativos. Novos nomes na arte galega.

També s'hi tractaran temes específics, com el còmic gallec a l'actualitat, la memòria històrica en el panorama audiovisual, o l'emigració i exili gallec a Cuba.

 

Lligams històrics

La tradició de les relacions entre aquests dos països es remunta al segle XIX, quan hi va haver les primeres emigracions importants des de Galícia cap a Cuba i a tota l'Amèrica Llatina. De fet, la diàspora gallega, calculada en uns 3 milions de persones, es reparteix sobretot entre Argentina, Uruguai, Veneçuela, Brasil, Mèxic, i la resta de l'Estat espanyol.

 

Més informació