Notícia

Estira i arronsa entre Geòrgia i la República autoproclamada d'Abkhàzia sobre el seu estatus

El govern georgià tempta la seva veïna amb ofertes d'autonomia 'il·limitada', mentre que Abkhàzia insisteix que el seu poble ja va votar per la independència, i recorda que Tbilisi encara té tropes desplegades en el seu territori.

Mikhaïl Saakaixvili, el president de Geòrgia, ha donat a conèixer finalment els continguts de la “proposta de pau” anunciada fa uns dies. I el resultat és sorprenentment llaminer per als abkhazos: com informa EUobserver, aquest pla proposa que el vice-president de Geòrgia sigui abkhaz, que tingui dret de veto sobre les qüestions que afecten a la república i la creació d'una zona de lliure comerç. “Garantirem [a Abkhàzia] una autonomia il·limitada, un federalisme àmpli i una representació seriosa en els òrgans de govern de Geòrgia”, va declarar dissabte Saakaixvili. Tot es pot negociar excepte la “desintegració de Geòrgia”, va puntualitzar.

Abkhàzia no va trigar a respondre: “No”. Les propostes georgianes van dirigides a una república que porta més de quinze anys d'independència de facto, des de la guerra de 1992-93. Russia Today recull la resposta de Sergei Bagapsh, president de la República: “Abkhàzia no accepta aquestes propostes, perquè ja vam determinar el nostre estatus en un referèndum. Podem parlar amb Geòrgia sobre relacions de veïnatge i qüestions econòmiques, però no discutirem de l'estatus”.

Bagapsh va afirmar que estaven disposats també a parlar del final de les operacions militars, en referència als moviments que el 2006 van dur tropes georgianes en territori abkhaz. La qüestió ha estat comentada també per Sabine Fraser, de l'International Crisis Group, que, citada per EUobserver, ha declarat que Geòrgia ha de fer els passos d'obertura “sense pre-condicions”, mentre que Abkhàzia “hauria de ser més flexible i prendre part en les mesures per construir confiança” entre les dues parts.

Com també ha fet notar Bagaphs, l'obertura del govern georgià ha coincidit amb la cimera de l'OTAN que comença demà a Bucarest, en la qual es discutirà l'ingrés del país caucàsic a l'aliança militar, de manera que és important que Tbilisi doni una imatge de control sobre els seus conflictes territorials amb Abkhàzia i Ossètia del Sud, amb l'objectiu de combatre els temors dels seus futurs socis a l'aliança.

Més informació: