Notícia

Partits francòfons de Bèlgica proposen una federació Valònia-Brussel·les

Aquesta setmana comencen les reunions entre valons, prèvia a la segona fase de reforma de l'Estat belga · Els francòfons debaten la forma d'acomodació entre l'estructura federal estatal i les comunitats lingüístiques.

Els partits francòfons de l'Estat belga, repartits entre les regions de Valònia i Brussel·les, ja han començat a reunir-se per preparar una postura unitària de cara al del segon paquet de mesures sobre la reforma de l'Estat, que s'ha de debatre i decidir abans del 15 de juliol.

Una de les primeres propostes que van sortir a la llum durant la setmana passada va ser la possibilitat d'una federació Valònia-Brussel·les, les dues regions on els francòfons són majoria. Concretament, els ministres Rudy Demotte, de la Regió valona i la Comunitat francesa, i Charles Picqué, de la Regió de Brussel·les, van proposar crear una institució que, des d'una perspectiva pràcticament regional, gestionés totes les qüestions referents a la comunitat francòfona.

Això ja ha fet reaccionar la majoria de partits flamencs, com el CD&V del ministre-president, Kris Peeters, qui ha assegurat que “Flandes no cedirà Brussel·les”. Bart De Wever, portaveu de N-VA, ha denunciat que es tracta d'un intent d'incorporar Brussel·les a la Bèlgica francòfona, segons informa Flanders Today.

Novetats entre els partits
Tot just la setmana passada va aparèixer a l'arena política de la capital de l'Estat una nova formació política: Probruxsel, que es defineix com un partit brussel·lès regionalista, denuncia que que els partits tradicionals ignoren la regió de Brussel·les, i es proposa encoratjar el bilingüisme i plurilingüisme. 

D'altra banda, els líders del partit Spirit, format per socialistes liberals flamencs, han anunciat aquesta setmana que canvia el nom del partit per VlaamsProgressieven i l'han definit com "l'únic partit progressista flamenc", en alusió als altres partits d'esquerres com Groen! i SP.A, a qui considera partits belgues. Com a referents internacionals del partit, l'ex-presidenta de la formació, Bettina Geysen, cita els Liberals Demòcrates anglesos, el Partit Radical d'Esquerra italià i el Partit Nacional Escocès.

Més informació: