Notícia

Tots els partits francesos demanen una legislació més favorable a les llengües minoritzades

La ministra de cultura adverteix que França no té intenció de ratificar la Carta europea per les llengües minoritàries, 'contrària als principis' de l'Estat · Per primer cop a la història, un diputat parla en català a la cambra.

Tot i que és d'hora per valorar en profunditat els fruits del debat sobre les llengües minoritzades a l'Assemblea francesa, alguns aspectes van quedar clars durant la sessió històrica d'ahir. La bona notícia és que tots els diputats que van intervenir al debat van fer una defensa aferrissada de la diversitat lingüística de l'Estat francès. Això va donar una sensació d'acord entre els partits de cara a impulsar una legislació que doni un estatus oficial a les llengües regionals, fins ara inexistents a la Constitució.

Però d'altra banda, la ministra de cultura va deixar clar que França no té cap intenció de ratificar la Carta europea per les llengües minoritàries, tot argumentant que el document "és contrari als nostres principis", segons diu AFP, perquè "implica el reconeixement del dret imprescriptible de parlar una llengua regional, particularment a l'esfera pública". Tal cosa xoca frontalment amb l'actual legislació francesa, que a la seva Constitució ni tan sols menciona les llengües regionals.

Totes les intervencions dels diputats (disponibles aquí) van lamentar la manca de protecció de l'Estat vers les llengües minoritzades. Daniel Mach, de l'UMP, va pronunciar unes paraules en català, abans que el president de la cambra li recordés que està prohibit parlar en qualsevol llengua que no sigui el francès.

Ara per ara, resta per veure si el Govern, liderat per Nicolas Sarkozy, situa la reforma de la llei com una de les seves prioritats de cara a que, com va avançarLe Journal du Pays Basque, l'any 2009 les llengües minoritzades tinguin un reconeixement oficial dins la legislació francesa.

De tema tabú a realitat ignorada
Si bé el pas que ahir va donar l'Assemblea francesa és un fet sense precedents, és cert que la qüestió de les llengües "regionals" és encara un tema minoritari. Com explicava ahir Oui au breton, durant el debat la cambra va estar pràcticament buida: les fotografies mostren l'elevat absentisme de diputats a totes les files.

D'altra banda, els principals diaris generalistes francesos ni tan sols s'han fet ressò de la notícia: per Le Monde, Le Figaro o el Libération, el debat no va existir. Només l'agència AFP n'ha publicat una notícia. Sí que n'han parlat, en canvi molts mitjans de les diverses nacions amb llengua pròpia: Radio Alta Frequenza, de Còrsega, Le Journal du Pays Basque, i Iparralde, al País Basc nord, L'Indépendant, Vilaweb i MónDivers, a Catalunya, i Agence Bretagne Presse, a Bretanya, entre d'altres.

Més informació:

  • Llengües parlades a l'Estat francès, a Mercator